Politika ..kad ne znas !

Plan Z-4 naziv je za Nacrt sporazuma o Krajini, Slavoniji, Južnoj Baranji i Zapadnom Srijemu, kojeg su izradili veleposlanici zemalja Kontaktne skupine: SAD-a, Rusije, EZ-a i UN-a ,koje su se sastajale u Zagrebu u ruskom veleposlanstvu od 22. ožujka 1994., stoga eng. Zagreb Four talks – Z-4, koji je predstavljen krajem siječnja 1995. godine.

Plan Z-4 predviđao je reintegraciju okupiranih područja u sastav Republike Hrvatske s time da bi ta područja osim Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema uživala vrlo visoku autonomiju, a to bi se područje zvalo Srpska krajina. Iz Plana Z-4 proizlazilo je da bi Srpska krajina bila gotovo potpuno samostalan entitet u sklopu Republike Hrvatske, ali bez međunarodnog subjektiviteta, odnosno „država u državi”.

Prema Planu Z-4 autonomna Srpska krajina imala bi zakonodavno tijelo, predsjednika, vladu i sudove. Imala bi policiju, ali ne i vojsku. Također bi postojao i poseban ustavni sud. Krajina bi uživala potpunu autonomiju na područjima gospodarstva, socijalne politike, kulture, oporezivanja, turizma, energetike, zaštite okoliša itd., dok bi u nadležnosti hrvatske Vlade ostali vanjski poslovi, obrana, državljanstvo, međunarodna trgovina, financije itd. Krajina bi imala svoju posebnu novčanu jedinicu, njezini stanovnici imali bi pravo na dvojno državljanstvo ,hrvatsko i SRJ, a imala bi i mogućnost održavanja međunarodnih veza i sklapanja međunarodnih ugovora ,osobito sa SRJ i Republikom Srpskom na području obrazovanja, kulture i turizma. Stanovnici Krajine sudjelovali bi na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske i Hrvatski sabor u kojemu bi imali svoje predstavnike, a mogli bi biti ministri, suci i drugi državni dužnosnici.

02.03.2022. u 2:01   |   Dodaj komentar

Glavni tvorac i najdosljedniji zagovornik plana Z-4 bio je američki veleposlanik Peter Galbraith. Prema Davidu Owenu osnova plana Z-4 postavljena je već u Ženevi sredinom 1994. nacrtom prema kome se osiguravao najveći mogući stupanj autonomije Krajini, te postupna predaja vlasti od strane Srba hrvatskim vlastima, najprije u zapadnoj Slavoniji, a zatim i u istočnoj Slavoniji nakon uprave UN-a za područje UNPA sektora Istok.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:03   |   opcije


Peter Galbraith je na temelju američkih obavještajnih podataka iznosio procjene da Hrvatska nema velike izglede da oružanom silom oslobodi svoja okupirana područja, dapače da bi u takvom položaju najvjerojatnije doživjela teški vojni poraz. Osim s predstavnicima vlasti, iznio je prije javnog iznošenja plana Z-4 njegove osnovne prijedloge i predstavnicima hrvatske oporbe.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:04   |   opcije


O Planu Z-4 nije se ni pregovaralo. Odbor za mirnu reintergraciju hrvatskih okupiranih područja na saborskom zasjedanju 6. ožujka zaključio je da je plan za Hrvatsku neprihvatljiv. Nešto ranije Odbor za ustav konstatirao je da je plan suprotan hrvatskom Ustavu koji se protivi federalizaciji i konfederalizaciji Hrvatske. Hrvatska je načelno prihvatila plan kao polazište za pregovore s pobunjenim hrvatskim Srbima, dok istodobno pobunjeničko rukovodstvo iz Knina nije ni željelo primiti plan od 53 stranice i nekoliko aneksa, a srbijanski predsjednik Milošević nije čak želio ni primiti četvoricu veleposlanika.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:05   |   opcije


Odlican primjer politike i politicara koji su nesposobni u procijeni - sta dobiti a sta izgubiti.
Da je Milosevic pristao i nagovorio pobunjene srbe na pristanak plana ne bih bilo Blijeska niti Oluje.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:10   |   opcije


A mozda je bila samo Bozija providnost ..

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:11   |   opcije


Henry Kissinger - politicar koji zna.Kad je bila naftna kriza 70etih ,nazvao je Saudijskog kralja i predlozio ;

- Ili ce te Ameriki prodavati i isporucivati naftu nesmetano ili cemo mi vas invadirati i uzeti koliko nam treba !

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:16   |   opcije


SUSTIGLA IH KLETVA
Kissinger je još 2014. nudio rješenje za Ukrajinu i Rusiju: ‘Ne poduzmete li nešto, doći će do sukoba‘
Svaki pokušaj jednog krila Ukrajine da dominira nad drugim dovodi do građanskog rata ili raspada, kaže bivši američki državni tajnik
Piše: Željko Trkanjec
Objavljeno: 01. ožujak 2022. 23:52 jutarnji copy paste.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:18   |   opcije


"Sastajemo se u trenutku kad nije uvijek riječ o suradnji između Kine i Sjedinjenih Država", rekao je Henry Kissinger u obraćanju. “Želim reći da sigurnost svijeta ovisi o tome da dvije najnaprednije zemlje, tehnološke zemlje, ostanu u stalnom dijalogu i da pokušaju rješavati nesuglasice u kooperativnom stavu. To su ključna pitanja našeg vremena”.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:20   |   opcije


Ovim je riječima bivši američki državni tajnik Henry Kissinger obilježio 50 godina od dokumenta službenog naslova "Shanghai Communiqué" kojim je otvoren put normalizacije odnosa SAD-a i Narodne Republike Kine, što je bio jedan od vrhunaca njegove političke karijere. Datum je bio 24. veljače, dan kad je Rusija krenula u agresiju na Ukrajinu. Kissinger o tome ni slova. Jer on je o ukrajinskoj krizi rekao što je imao reći 5. ožujka 2014. godine, u tekstu objavljenom u The Washington Postu.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:21   |   opcije


Uvijek kad pišem o Kissingeru napominjem da nosi ogromnu odgovornost za krvavo gušenje demokratskog pokreta u Čileu ,njegove riječi, objavljene prije koju godinu, podsjećaju na Putina: "Nećemo valjda dozvoliti Čileancima da sami odlučuju", parafrazirano, za krvoprolića u Pakistanu. Ali zdepasti je Nijemac jedan od najboljih poznavatelja međunarodnih odnosa i um mu i dalje briljantno radi, a na korak je do stotog rođendana. U časopisu The Atlantic 2018. godine objavio je tekst u kojemu uvjerljivim argumentima tvrdi da čovječanstvo nije pripravno za umjetnu inteligenciju, koja predstavlja izuzetnu prijetnju sustavu donošenja političkih odluka.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:23   |   opcije


Razumije situaciju

Današnje čitanje Kissingerova teksta o Ukrajini u WP-u potvrđuje realističnost razumijevanja situacije. Treba znati da je Kissinger 1990-ih tražio oprez u politici širenja NATO-a. Proširenje NATO-a, kako tvrdi Henry Kissinger, mora se poduzeti kako bi se "potaknuli ruski čelnici da prekinu sudbonosni ritam ruske povijesti... I obeshrabrila ruska povijesna politika stvaranja sigurnosnog pojasa važnih i, ako je moguće, politički ovisnih država oko svojih granica". Citat je s rasprava u senatskom Odboru za vanjsku politiku o politici proširenja NATO-a 5. studenoga 1997. godine, nakon što je već potpisan temeljni sporazum Rusije i NATO-a. Ali sve vrijeme bio je oštro protiv ulaska Ukrajine u Savez.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:25   |   opcije


Kissinger, sjajan poznavatelj ruske politike i njezinih demona ,četiri povijesna napada sa Zapada, precizno je najavio zahtjeve koje je u prosincu ove godine iznio ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Test je politike kako završava, a ne kako počinje”, piše u WP-u. Na tom su testu pale ruska i ukrajinska politika jer je Moskva pokrenula agresiju, a tek treba vidjeti hoće li pregovorima uspjeti proći povijesni test. Kasnije će u tekstu proširiti tezu tvrdnjom da test nije potpuno zadovoljstvo, nego uravnoteženo nezadovoljstvo.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:27   |   opcije


Uvijek treba pregovarati

Više sam puta napisao da je Ukrajina morala pregovarati s pobunjenicima i Moskvom. S obzirom na to da su posljednji događaji potvrdili da je Putin izgubio kontakt s realnošću, nije sigurno bi li i tako rat bio izbjegnut. Ali pregovarati treba uvijek. Ni na koji način ne umanjujući odgovornost Moskve za krvoproliće koje je pokrenula, smatram da je Kijev trebao pokazati više razumijevanja za ruske mitologeme. Trebali su čitati Kissingera: ruska povijesna politika stvaranja sigurnosnog pojasa država...

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:28   |   opcije


Bivši državni tajnik, što odgovara ministru vanjskih poslova, i savjetnik predsjednika Richarda Nixona za nacionalnu sigurnost u WP-u je bolno precizan: "Ako Ukrajina nastoji preživjeti i napredovati, ne smije biti ispostava niti jedne strane protiv druge ,Zapad i Rusija - trebala bi funkcionirati kao most između njih". Moskvi poručuje da mora paziti jer bi je pokušaj prisiljavanja Ukrajine na satelitski status "osudio na ponavljanje povijesti samoispunjavajućih ciklusa recipročnih pritisaka s Europom i Sjedinjenim Državama". Ni oni ga nisu slušali.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 2:31   |   opcije


Kissingerov pogled na međunarodne odnose ima posebnu vrijednost jer uvijek primarno nastoji razumjeti želje, interese, strahove, imperative strane o kojoj razmišlja. Zato je uspio u približavanju NR Kine Sjedinjenim Državama. "Zapad mora shvatiti da Rusiji Ukrajina nikad neće biti samo strana država", sažima Kissinger i zatim slijedi kratki pregled povijesti. Da bi se zaustavio na presudnoj činjenici: podijeljenost Ukrajine, apostrofirajući mnogojezičnost.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 3:04   |   opcije


Ili građanski rat ili raspad

"Svaki pokušaj jednog krila Ukrajine da dominira nad drugim - kao što je bio obrazac - na kraju dovodi do građanskog rata ili raspada. Tretiranje Ukrajine kao dijela sukoba Istoka i Zapada za desetljeća bi uništilo svaku perspektivu da se Rusija i Zapad - posebice Rusija i Europa - dovedu u kooperativni međunarodni sustav".

Mudri će Henry zaključiti i kako ukrajinski čelnici, jer su stoljećima bili pod tuđom vlašću, nisu naučili umijeće kompromisa. Niti povijesni uvid.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 3:06   |   opcije


Kissinger će poručiti Washingtonu da bi mudra politika tražila da dva ukrajinska krila surađuju. Ali SAD je od Baracka Obame zaključio kako Ukrajina nije američki nacionalni interes nakon što su neokonzervativci u administraciji Busha sina, ne naučivši ništa iz poraza u Iraku, 2008. godine mimo volje Europe poslali Ukrajini poziv za NATO. Obama, Trump i Biden se zbog toga nisu zamarali pitanjem pomirenja u Ukrajini. Europa je mogla i trebala biti agresivnija, ali vladalo je primirje, a bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nije voljela uzburkavati vodu.

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 3:07   |   opcije


Kao sto rekoh ;

Politika ...
ili znas
ili ne znas ..

Ostaju samo posljedice ..

Necega sto se moglo prije 15 godina dogovoriti ..

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 3:10   |   opcije


da ti skroz pojednostavim

imaš recimo susjedu i interes ti je umočiti ali susjeda veli ne ja hoću drugog susjeda a ne tebe ( taj drugi ima isto interes da umoči ) e sad tko je tu u pravu s obzirom na interese a onda dolazi na red recimo upotreba sile

dakle trebali su se njih dva dogovoriti :) a ne ratovati :)

ima li susjeda ikakva prava oko izbora partnera :) što kaže kissinger

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 8:23   |   opcije


osim toga od ovog jednog susjeda svi bježe i nema baš prijatelja

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 8:26   |   opcije


Odlićan zapiis, Ivane. I poučan. Kissinger nije nužno pozitivna faca, ali u pozadini njegovih zaključaka i predviđanja leži britka inteligencija i poznavanje povijesti. Naravno da je bilo mjesta za pregovore... Ima tome dosta kako je Angela Merkel upozorila da Putin živi u svom svijetu. Dodatni motiv...
Nikako ne razumijem Bidena, zašto se nije odlučio da učini više.

Autor: eM65   |   02.03.2022. u 9:32   |   opcije


jače od svega je kada netko veli da je trebalo biti vako ili nako. jes pizdu materinu, trebalo je biti upravo onako kako je bilo, jer da je trebalo biti drugačije onda bi drugačije i bilo.

Autor: krelec   |   02.03.2022. u 10:17   |   opcije


...a, evo. Biden pojasnio: pa nije njima primarni cilj bio poštediti Ukrajinu od rata, nego navući luđaka da napadne...

Autor: eM65   |   02.03.2022. u 11:42   |   opcije


ili, ako sprovedemo minornu supstituciju u kreovoj maksimi dobijemo:
trebalo je biti upravo onako kako je američka administracija htjela, jer da je ona htjela drugačije onda bi drugačije i bilo.

Autor: eM65   |   02.03.2022. u 11:52   |   opcije


što te ulovila nostalgija?

Autor: Ford_Perfect   |   02.03.2022. u 14:07   |   opcije


slažem se s Krelecom, kibidabi spike i belosvetski nostradamusi rekli su svoje, a stvarnost je rat u Ukrajini i pomahnitali stariji nazovičovjek i to je to... sve ostalo pada u vodu

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 14:47   |   opcije


pun mi je kufer analiza... ono što vidim jeste da ljudi ginu na obje strane (za sada), a nadam se da neće dugo trajati i da će broj žrtava te belosvetske megalomanije prestati te da će čelnici na egotripu s mlohavim pimpekima (svi odreda, nemam ja tu nikakvu selekciju) malo ohanut i posavjetovat se sa psihijatrima

pročitala sam hrpe i hrpe publicistike i mogla bih i ja citirati mnoge, ali to je besmisleno...

nitko ne može predvidjeti posljedice ovog rata i trkeljaju svi jer im je to posao, za to su debelo plaćeni

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 14:58   |   opcije


kad bi bilo baš po američkim analizama i predviđanjima sigurno im se nebi desili afganistani, vijetnami, sirije i slično.

Autor: krelec   |   02.03.2022. u 15:42   |   opcije


hvala nebesima da su otišli iz Afganistana i ostavili te ljude na miru da žive svoj život, svoju vjeru i kulturu i da im ne nameću vrijednosti koje same po sebi nemaju veze s mozgom... neka se bore kako znaju i umiju... jebemti amere svjetske policajce... i njih mi je pun kufer

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 16:07   |   opcije


Afganistan je osjetio rusku čizmu (desetak godina) i američku /dvadesetak), možda bismo od njih mogli nešto naučiti... nisu niti jednoj podlegli

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 16:11   |   opcije


pa neka žive od prodaje opijata, pih, mene zanima kome tu drogu prodaju i, još važnije, tko te opijate konzumira ;)

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 16:15   |   opcije


mršav ti je spisak. američka administracija sposobna je učiti iz svojih pogrešaka u cjelini i u kontinuitetu.

Autor: eM65   |   02.03.2022. u 16:19   |   opcije


vidim kako uče ;)

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 16:21   |   opcije


ali dobro, nema baš svaka američka vlada Dicka Cheneya, psihopata i luđaka, pa se nadam da će se ipak malo skulirati u svojim "spasilačkim operacijama"... neke su im bile vrhunske, ali ne mogu živjeti više na staroj slavi ;)

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 16:29   |   opcije


Politika... kada znaš da ne znaš ;)

Autor: BugaVuga   |   02.03.2022. u 16:50   |   opcije


Romane..my friend!
Pustimo komsinicu..
Recimo da Mexico zeli suradnju s Rusijom kao sto je Kuba imala 1963 godine..i dozvoli nueklarno oruzje na svoj teritorij..hipotetski.
Tako da Rusi imaju Ameriku pod nosom ali ne u svom komsiluku..
Politika..

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 19:53   |   opcije


Nebitno vise..
Ukrajinka novinarka pita engleza Johnssona..
Zasto vojno ne intervenisete protiv Rusije
I sama odgovara: zato sto se bojite..

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 19:55   |   opcije


Lijepo je aplauzom pozdraviti iz EU
Zelynski je ocekivao vise od aplauza..

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 19:56   |   opcije


Obican puk uvijek stradao
Tako i ovaj rat..
A nije zadnji rat u povijesti covjecanstva

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 19:58   |   opcije


astralni koja je najbliža zemlja ruskoj federaciji i ima nuklearni potencijal

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:10   |   opcije


prijeti li i njoj razoružanje i bratski zagrljaj

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:14   |   opcije


hoće li iskričarke pružati pomoć jadnim ruskim vojnicima pa evo i neki iskričari bi im se mogli pridružiti

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:18   |   opcije


https://www.glasamerike.net/a/generalna-skupstina-glasanje-rezolucija-ukraj
ina-invazija/6467057.html

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:20   |   opcije


koju je to zemlju nato prisilio da uđe u savez ili bar nagovarao da uđe u savez ili su sve zbrisale od bratskog zagrljaja majke rusije

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:41   |   opcije


i koji je razlog te bježanije glavom bez obzira od majke rusije

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:43   |   opcije


što lavrov kaže što je tome uzrok i zašto se niko ne vraća u zagrljaj majke rusije

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:47   |   opcije


Nije Ukrajina bila vojno okupirana od rusa..
Tako da rasprava nema smisla
Dobili su svoju slobodu bez krvoprolica raspadom sovjetskog saveza..
Ostalo znas..
Sami pali sami se ubili..
Nije da mi nije zao..

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 20:50   |   opcije


ti se kužiš u to pa pomogni

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:50   |   opcije


Vec mi je pun kurac glupih politicara a jos glupljih biraca

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 20:51   |   opcije


od koga su to pali

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 20:51   |   opcije


Nisu morali biti s rusima
Nisu rusi trazili od suverene drzave to
Razlog ne treba..
Oruzije za masovno unistenje
Isto ono sto su amerikanci nasli kod Sadama

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 20:56   |   opcije


Pali su sto su vjerovali drugima
Ko jebe ruse..sta nam mogu uz potporu amerike i eu

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 20:57   |   opcije


Sad je besmisleno pitati
Tko je kriv..
Ili jos gore
Nije uporabe sile rijesenje
Uvijek bilo gdje politika nije znala

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 20:59   |   opcije


pa nisu pali ivane bore se

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:00   |   opcije


da netko tebi opali šamar skine ti gaće i napravi proktološki pregled bez tvog pristanka i veli ti sad je kasno pitati ko je kriv što bi ti reko na to

tko je kriv za to

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:05   |   opcije


a onak recimo izgledao si malo boležljivo

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:06   |   opcije


ono uvijek narod najebe

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:07   |   opcije


znaš kak proktolozi pozdravljaju


pokažu ti srednji prst

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:14   |   opcije


Ako sam mu se popisao na cipele
Onda je samar opravdan
Ako sam dobio samar bez razloga
Samo sto moze
Budem se pitao jel ga mogu odmah dotuci
Ili cekati priliku kad mogu
Oprostit necu

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 21:14   |   opcije


Dobro znamo i ja i ti da je rat suludan
Ali ratovi su stvarnost ovoga svijeta
I pitanje ostaje
Zasto ih ne mozemo izbijeci

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 21:16   |   opcije


prisila ivane

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:22   |   opcije


a onda pogledaš oko sebe ko to podržava

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:23   |   opcije


a onda pokažeš sretni prst :)

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:23   |   opcije


ivane dolazi ruski satelit vrijeme je za alu foliju i piramidu od aluminija za glavu ko škrlak

Autor: roman10   |   02.03.2022. u 21:28   |   opcije


:)

Autor: ivan-astalderea   |   02.03.2022. u 21:36   |   opcije


"Sve vas treba u veliku vešmašinu!" J.B.Tito

Autor: Ford_Perfect   |   02.03.2022. u 21:51   |   opcije


Murphy Brown je rekla da je spavala s Henry Kissingerom.

Autor: Ford_Perfect   |   02.03.2022. u 21:55   |   opcije


Dodaj komentar