Pohlepa

“Pohlepa je otrovala ljudske duše, svijet je ograđen u mržnji, kao guske u magli kročili smo u bijedu i krvoproliće. Razvili smo brzinu, ali smo se zatvorili u sebe. Strojevi koji daju obilje ostavili su nas željne. Znanje nas je učinilo ciničnima, a pamet tvrdima i neljubaznima. Mislimo previše i osjećamo premalo. Više od strojeva trebamo čovječnost. Više od pameti trebamo dobrotu i nježnost. Bez tih kvaliteta život će biti nasilan i sve će biti izgubljeno...”

Charlie Chaplin


Link

Uredi zapis

01.03.2023. u 16:23   |   Komentari: 0   |   Dodaj komentar

I had a dream

Uredi zapis

28.02.2023. u 17:34   |   Komentari: 0   |   Dodaj komentar

Pouka

"I evo sad jedne pouke kojoj ćeš se smijati: da je ljubav od svega najvažnija! Prozreti svijet, protumačiti ga i prezreti - to je stvar velikih mislilaca. Ali meni je jedino stalo do toga da volim svijet, da ga ne prezirem, da ne mrzim ni svijet, ni sebe, da na nj, na sebe i na sva bića mogu da gledam sa ljubavlju i sa divljenjem i sa strahopoštovanjem."

Hermann Hesse


Link

Uredi zapis

27.02.2023. u 14:00   |   Komentari: 4   |   Dodaj komentar

Potreba

Čovjekova potreba je da bude potreban. To je jedna od najosnovnijih potreba ljudskih bića. Ako nekome nije stalo do nekoga, taj počinje da umire. Dok god čovjek ne osjeti da je nekome značajan, barem nekome, čitav njegov život će postati beznačajan.
Otuda je ljubav najveća terapija koja postoji. Svijetu je potrebna terapija, jer svijetu nedostaje ljubav. U svijetu punom ljubavi, nikakva terapija neće biti potrebna; ljubavi će biti dovoljno, više nego dovoljno.
Grljenje je samo gest ljubavi, topline, brige. Sam osjećaj topline koji teče od jedne osobe do druge, rastapa mnoge bolesti u vama, topi ledeno-hladan ego. To vas ponovo čini detetom.

Osho

Link

Uredi zapis

28.01.2023. u 12:51   |   Komentari: 6   |   Dodaj komentar

Svi mi...

"Svatko ima malo sunca i mjeseca u sebi. Svatko ima u sebi malo muškarca, žene i životinje. Tamne i svjetla u njima. Svatko je dio povezanog kozmičkog sustava. Dio zemlje i more, vjetar i vatra, a u njima pliva malo soli i prašine. Imamo svemir u sebi koji oponaša svemir izvana. Nitko od nas nije samo crn ili bijel, ili nikad nije u krivu i uvijek je u pravu. Nitko. Nitko ne postoji bez polariteta. Svatko ima dobre i loše snage koje rade s njima, protiv njih i unutar njih. "

Suzy Kassem - Ustani i pozdravi sunce: spisi Suzy Kassem.

Mi smo sunce i mjesec, dragi prijatelju; mi smo more i kopno. Nije naša svrha da postanemo jedno drugo; to je da se prepoznamo, da naučimo da vidimo drugog i da ga odajemo počast zbog onoga što jeste: jedni drugima suprotnost i nadopuna. "
Hermann Hesse - Narcis i Goldmund, 1930.

Link

Uredi zapis

27.01.2023. u 22:35   |   Komentari: 4   |   Dodaj komentar