Otkrijte koja boginja živi u vama?



Link

Link

Link



♦️Demetra (Ceres), božica žetve - Arhetip Majke

Od svih 7 ženskih arhetipa, Majka je arhetip koji je najviše usredotočen na srce. Ako ima djecu ona je predana majka, ako ih nema, ona je puna ljubavi prema drugima. Jako joj je stalo do onih oko sebe i veliko joj je zadovoljstvo što može njegovati druge. Pod njezinim rukama ljudi i projekti cvjetaju. Njezina toplina i energija ljubavi stvaraju sigurno utočište brige i zaštite. Voli se ponašati majčinski prema drugim ženama.

Primjeri: Ladi Di, Majka Tereza, Mary Poppins, Vila Kuma (“Cinderella”).

♦️Perzefona (Kora), božica proljeća - Djevojački Arhetip

Ona je najneprobuđenija od svih 7 ženskih arhetipa - koja dolazi s najvećim potencijalom za rast. Nosi duh nevinosti i razigranosti. U srcu je idealist, koji mora naučiti kako snove pretvoriti u stvarnost. Ona se svijetom kreće intuitivno. Ona je pupoljak spreman procvjetati, što se posebno može dogoditi kada se suoči sa tamom. Prema drugim ženama se voli ponašati kao kćer.

Primjeri: Snjeguljica, Katherine Howard (“The Tudors”), Marie Antoinette, Zooey Deschanel.

♦️Artemida (Dijana), božica lova - Arhetip Lovkinje

Ona je najneovisniji od 7 ženskih arhetipa. U njoj živi ratnički duh - ona teži autonomiji i unutarnjoj snazi. Ona zna ustrajati i izboriti se za sebe. Budući da je pomalo divlja žena, duboko je povezana s prirodom. Njezina prisutnost potiče druge da pronađu snagu. Često služi kao zaštitnica drugih, ranjivijih žena, prema kojima se ponaša kao sestra.

Primjeri: Katniss (“The Hunger Games“), Wonder Woman, Merida (“Brave“).

♦️Hestija (Vesta), božica ognjišta - Arhetip Mistične žene

Od svih 7 ženskih arhetipa, ona ima najduhovniju i najsmireniju osobnost.
Ovo je tiha duša koja uživa u samoći. Iznad svega, ona čezne za dubokim upoznavanjem sebe i unutarnjim mirom. Traga za skladom i usmjerena je na svoj unutarnji svijet. Njezin umirujući pristup životu, može pomoći drugima da pronađu ravnotežu. Ona je čuvarica ognjišta, bilo u svom domu, bilo u hramu. Može se razviti i u mudru stariju rođakinju, tetu ili učiteljicu.

Primjeri: Sveta Tereza Avilska, Grace Kelly, Enya

♦️Hera (Junona), božica braka - Arhetip Kraljice

Od svih 7 ženskih arhetipa, ona je najodanija i najpredanija - dugotrajne veze su joj jako važne. Ona je poletna i, često prilično uspješna u svemu, a ima poseban talent za sklapanje snažnih saveza. Ona zna svoju vrijednost. Često stoji kao bedem iza uspješnog muškarca. Uloga supruge je za nju kao stvorena.

Primjeri: Nancy Reagan, Elizabeta I, Miranda Priestly (“Devil wears Prada”), Daenerys ("Game of Thrones").

♦️Atena (Minerva), božica mudrosti - Arhetip Mudre žene.

Ona je najracionalniji od 7 ženskih arhetipova, pokreću je logika i strategija. Ona slijedi put samousavršavanja uz disciplinu i ne boji se otpustiti prošle verzije sebe, kada joj više ne služe. Njezina žeđ za znanjem rezultira izvorom mudrosti, koju okolina cijeni i traži. Često je u obitelji miljenica svog oca. Ona je sklona da se školuje i uči cijeli život. Uobičajeno je izuzetno profesionalno uspješna.

Primjeri: Belle (“The Beauty and The Beast”), Hermiona Granger ("Harry Potter"), delfska proročica Pitija.

♦️Afrodita (Venera), božica ljepote - Arhetip Ljubavnice

Ona je najsenzualniji od svih 7 ženskih arhetipa. Ona je utjelovljenje svete senzualnosti - njezina magnetska snaga osvaja. Ona je alkemičarka ljubavi, sposobna duboko transformirati one, koji se susreću s njenim dodirom. Prirodno nadarena za intenzivne odnose, ona slijedi svoje emocije i želje. Puna je životne snage i obilan izvor kreativnosti i inspiracije. Najbolje se ostvaruje kroz ljubavne i socijalne veze.

Primjeri: Marilyn Monroe, Baby (“Dirty Dance”), Samantha (“Sex and the City").

Uredi zapis

14.10.2024. u 20:48   |   Editirano: 15.10.2024. u 8:58   |   Komentari: 100   |   Dodaj komentar

LIJEPA NAŠA - MALA ALI ZNAMENITA






Link

Link

Link


Hrvatska je domovina svjetski popularne pasmine pasa dalmatinera, koji je poznat po pjegavoj dlaci koju svatko može prepoznati, posebno iz poznatog Disneyevog crtića 101 dalmatiner.

Amfiteatar u Puli, gdje su se nekad borili rimski gladijatori, jedan je od samo 3 sačuvana u svijetu.

Split krije ostatke Dioklecijanove palače iz 4. stoljeća nove ere.

Engleski pjesnik Lord Byron prvi je opisao Dubrovnik kao “biser Jadrana”.

Games of Thrones Kings Landing je zapravo hrvatski grad Dubrovnik.

Legenda kaže da je omiljeno maslinovo ulje Julija Cezara potjecalo iz Istre.

Kravata, kao ukrasna traka oko ovratnika košulje vuče korijene iz Hrvatske, dodajući stilski štih odjeći diljem svijeta.

Hrvati su koristili glagoljicu koja je najstarije slavensko pismo.

Na karti Mjeseca nalaze se dva hrvatska imena, znanstvenici J.R. Bošković i A. Mohorovičić.

Zadivljujući otok Vis je mjesto gdje su se snimali dijelovi filma “Mamma Mia! Here We Go Again”.

U Zadru su prve Morske orgulje na svijetu koje sviraju uz ritmične valove mora.

U Hrvatskoj se nalazi najmanji grad na svijetu koji se zove Hum.

Sfinga u Splitu donesena je iz Egipta za Dioklecijana i stara je preko 4000 godina.

Alfred Hitchcock rekao je da Zadar u Dalmaciji ima najbolji zalazak sunca na svijetu!

Hrvatska godišnje ima 2715 sunčanih sati. To je više od Sydneya u Australiji.

Nikola Tesla rođen je u Hrvatskoj u selu Smiljan. Tesline rane godine oblikovane su čudima prirode i njegovom nezasitnom radoznalošću. Danas posjetitelji mogu istražiti Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

Prvi torpedo na svijetu konstruirao je Riječanin Ivan Lupis Vukić.

Hrvatska je dom najvećeg tartufa na svijetu.

Tradicija proizvodnje soli u Stonu seže do preko 2000 godina u prošlost, a stonska sol cijenjena je zbog svoje čistoće i smatra se jednom od najboljih u svijetu.

Hrvatska ima najveći broj UNESCO-vih nematerijalnih dobara od svih europskih zemalja.

Plaža Zlatni rat mijenja oblik i boju ovisno o vjetru.

Hrvatska ima najbogatiju zbirku ostataka neandertalaca na svijetu.

Hrvat Slavoljub Eduard Penkala izumio je mehaničku olovku nazvanu penkala 1906. godine.

Ivan Vučetić, forenzičar rođen u Hrvatskoj, dao je revolucionarni doprinos kriminalističkim istragama svojim razvojem identifikacije otisaka prstiju.

Maglite svjetiljku je izumio Hrvat po imenu Anthony Ante Maglica.

Uredi zapis

04.10.2024. u 19:50   |   Komentari: 190   |   Dodaj komentar

Stop nasilju nad muškarcima;)





Link

Link

Link



SEKSUALNE FAZE U ŽIVOTU ŽENE


ADOLESCENTSKA FAZA

Ova faza nema ništa s tinejdžerskim godinama, ali podrazumijeva strast i ljubavnu opčinjenost, što izaziva vrtoglavicu i naglašeno javno iskazivanje nježnosti.

Kod nekih žena ova faza nastupi ranije, kod nekih u kasnim dvadesetim godinama života, a kod nekih tek kad sretnu pravog muškarca i proživljavaju sve manifestacije lude zaljubljenosti, uključujući javnu razmjenu nježnosti i česte seksualne odnose.

FAZA POGLEDAJ ME!

Ponekad je ovo iznenadna spoznaja: “Hej, pa ja sjajno izgledam!”

Što god da je razlog tome - fotografija na kojoj izgledaš kao filmska zvijezda, višemjesečni trening s očitim rezultatima, neprekidni komplimenti okoline - odjednom osjećaš potrebu da te drugi primijete.

Svjesna si da imaš dobru figuru i da ti tvoj stil šminke ili garderobe odlično pristaje. Zbog takvog stava mijenja se tvoje raspoloženje, a seksualni život postaje dinamičniji.

Novostečeno ili ponovno otkriveno samopouzdanje ne donosi samo više uspjeha u životu, već i viši stupanj zadovoljstva u seksu.

NOVI KORAK

Ova faza obično nastupa kad si dugo s partnerom, pa se uzbuđenje počinje stišavati.

A onda, zahvaljujući novoj pozi, realizaciji neke seksualne maštarije ili nekom neočekivanom preokretu u postelji, strast se ponovno budi.

Nužno potrebno osvježenje u dugoj vezi, u kojoj postoji ljubav, može biti odlazak na neko novo mjesto (na odmor), neobično iskustvo, intrigantna seksualna scena iz filma, uporaba seks igračaka.

KAJEM SE ŠTO SAM TO ISPROBALA

Sigurno si bar jednom odlučila - jer si to željela ili na nagovor partnera - prekoračiti svoje granice i isprobati nešto smjelo i pomalo zastrašujuće, a onda se pokazalo da to nije bila dobra ideja.

Pa i u tome postoji dobra strana - iskustva zbog kojih se kaješ, jasno ukazuju na granice, koje nisi spremni prijeći i pružaju sigurnost da u budućnosti odlučno izraziš svoje potrebe i želje.

UZBUĐENJE BRZOG SEKSA

U nekom trenutku života, neminovno nestaje strpljenja ili vremena za duge predigre i postepeno građenje uzbuđenja.

To je situacija u kojoj treba isprobati brzi seks.

Velike su šanse da otkriješ kako se možeš lako uzbuditi i brzo doživjeti orgazam.

Zbog čega je brzi seks toliko dobar?

Zato što si usredotočena na osobno zadovoljstvo i načine kako da ga doživiš, a nemaš vremena ni prilike razmišljati o drugim stvarima.

Žena koja želi biti zadovoljena obično djeluje vrlo stimulativno na partnera.

(NAMJERNI) CELIBAT

Ovo nije odraz nerješivog problema u vezi, psihološke traume niti vjerskih uvjerenja. Nego svojevoljna odluka da se neko vrijeme odmoriš od seksa. Razlog može biti nužan odmak zbog prekida ili nepromišljenog seksa za jednu noć.

U svakom slučaju, isplati se apstinirati od seksa u kratkom razdoblju, da bi se stekla perspektiva na duže staze. Tako ćeš jasno sagledati što si pogrešno radila u prethodnim vezama.

Ova stanka i distanciranje od događaja pomoći će ti da uvidiš što očekuješ u životu, posebno od partnera, ali i da smisliš kako ćeš to i postići.

Čak i u vezi u kojoj sve funkcionira - privremena apstinencija može pojačati želju i zadovoljstvo u seksu.

SIGURAN SEKS

Sudeći po filmskim prikazima seksa, mnogi stječu (uglavnom) pogrešan dojam, da se najveća strast i zadovoljstvo doživljavaju samo u namjerno zaustavljenom liftu, trganju odjeće sa zanosnog tijela, ili pak na uredskom stolu.

Međutim, u stvarnosti se ispunjavajući seks može zasnivati na osjećaju sigurnosti, opuštenosti i prepoznatljivosti. Dulja veza gradi povjerenje, nježnost i seksualne prečice, jer oba partnera znaju što druga strana voli.

Ova faza može nastupiti nakon nekoliko zajednički provedenih godina, ili već poslije nekoliko mjeseci.

OK, siguran seks može postati dosadan, ali, budući da je svaka faza prolazna, sljedeća bi mogla nastupiti svakog trena i donijeti nešto novo.

Štoviše, nemoj čekati, već smisli plan za sljedeću etapu u seksu i iniciraj njezin početak!

Uredi zapis

13.09.2024. u 14:11   |   Editirano: 14.09.2024. u 23:18   |   Komentari: 120   |   Dodaj komentar

Kakvog muškarca žena koja drži do sebe (ne) treba?




Link

Link

Link


Tip muškaraca, koje žena koja drži do sebe i koja želi biti sretna, zaobilazi.

POVRIJEĐENI

Ovaj tip muškaraca je u prošlosti doživio nešto loše. I mnoge od nas također, ali kod njega se radi o tome da on nije prešao preko toga. Zbog toga nikome ne vjeruje i često je ogorčen. Gotovo mu je nemoguće pobjeći iz tog stanja pa sretna veza s takvim tipom nije moguća.

Njegova tipična rečenica: SVE ŽENE SU ISTE.

DJETINJASTI

Djetinjasti tip je osobito naporan - stalno odgađa preuzeti odgovornost za svoja djela i život. Ako si s takvim likom, dobit ćeš dvije osobe: muškarca i dijete. Želiš li to doista? Moraš pospremati nakon njega, paziti na njegove obaveze, te raditi sve važne stvari. Dugotrajno to može biti jako naporno.

Njegova tipična rečenica: PODSJETI ME DA SUTRA ODEM LIJEČNIKU.

NE ŽELI SE VEZATI

Uspješan je na poslu, ima dobar životni standard i zna što želi. Problem: to nisi nužno ti! Vezati se duže za neku ženu pričinjava mu neugodu pa na sve načine izbjegava “obavezu”. Riječ “brak” ne postoji u njegovom rječniku. Ovaj tip muškaraca jako voli žene - ali za kraće avanture.

Njegova tipična rečenica: NAZVAT ĆU TE.

ZALJUBLJEN U SEBE

Za tog muškarca vrijedi samo jedno: želi da mu se drugi dive, a osobito žene. Voli se više nego što bi ikada mogao voljeti neku ženu. Zato traži neku koja bi mu svaki dan mogla davati potvrde koje treba njegov ego. Za to su u pravilu spremne tek žene koje imaju nisku razinu samopouzdanja, te se daju manipulirati.

Tipična rečenica takvog muškarca obično započinje sa - JA.

IGRAČ

Kod ovog muškarca je velika opasnost da ćeš izgubiti srce - jer je pravi umjetnik preobrazbe. Šarmantan je, pažljiv, spretan s riječima i pravi je profesionalac za komplimente. Sve dok ne pokori tvoje srce ili dok te ne odvede u krevet. Kada više nisi lovina, kad je siguran u tvoje osjećaje, postaje mu dosadno s tobom. Tad se pokaže njegova druga strana: postane nepouzdan, ne javlja se više i pokazuje se da je izgubio zanimanje za tebe.

Njegova tipična rečenica: TRENUTAČNO NISAM SPREMAN ZA VEZU.

ISKORIŠTAVATELJ

Ovaj tip muškarca je osobito opasan - osim što će ti ukrasti srce, pokupit će ti i novac. On se mota oko dobrostojećih žena koje su, u idealnom slučaju, lakovjerne i usamljene. Što se tiče njegovog šarma, ništa ne zaostaje za igračem. Zbog toga kod većine žena brzo poluči uspjeh. Kad jednom padnu na njega, tražit će ih financijsku potporu - naravno, uvijek će obećati da će vratiti novac. Međutim, to se nikada neće dogoditi.

Njegova tipična rečenica: AKO ME VOLIŠ, POMOĆI ĆEŠ MI.

BRBLJIVAC

Tom tipu muškarca je sve moguće: djeca, vjenčanje, velika putovanja. Problem je sljedeći: koliko lako priča o golemim planovima, toliko lako pronalazi isprike i izgovore “kako nije baš pravo vrijeme”. Premda želiš vjerovati drugačije - s takvim tipom nećeš nikad stići na zelenu granu.

Njegova tipična rečenica: I JA TO ŽELIM, ALI BOLJE JE DA JOŠ MALO PRIČEKAMO.

Uredi zapis

26.08.2024. u 23:53   |   Komentari: 100   |   Dodaj komentar

Što je taština?






Link

Link

Link


Taština - poslastica za ego, otrov za dušu.

Što je taština?

Taština je riječ koja se često koristi, ali malo tko se dublje bavi pitanjem što je zapravo taština. Pojam taština (ili sujeta, riječ koja vuče porijeklo iz ruskog jezika) u korijenu znači ispraznost.

Svi ljudi mogu biti tašti ponekad, ali sasvim je nešto drugo kad je to nečija trajna i ukorijenjena karakterna osobina.


Karakteristike tašte osobe su:

1. Preosjetljiva je na kritiku i odbacivanje.

2. Ima izraženu želju da dobije potvrdu od strane drugih ljudi.

3. Ima nisko samopoštovanje.

4. Ima stalnu potrebu za natjecanjem i dominacijom.

5. Čvrsto se identificira sa svojim egom i grčevito se drži te identifikacije.


Tašte osobe su preosjetljive na kritiku. Svi se ponekad osjećamo loše ako nas netko kritizira. Ali tašta osoba svaku kritiku doživljava intenzivno, osobno, kao znak odbacivanja. Ako kritizirate taštu osobu, ona će postati ljutita, povrijeđena, zlobna i svađalački raspoložena i osjećat će se odbačeno. Zato jer tašta osoba žudi za prihvaćanjem i odobravanjem od strane drugih ljudi. I nesretna ja ako joj se to kritikom oduzme.

Tašta osoba je osoba gladna ljubavi. Tašta osoba se osjeća nevoljeno. Ona traži potvrdu svoje vrijednosti od strane drugih. Izvana može djelovati arogantno, nadmeno i samouvjereno. Dok se iznutra osjeća nesigurno, povrijeđeno, usamljeno, odbačeno, bijesno i prazno.

Tašta osoba ima želju da se natječe i dominira nad drugima, da pokaže kako je ona bolja, pametnija, ljepša, sposobnija, jednom riječi - superiornija. Živjeti život u stalnom natjecanju i dokazivanju je jako naporno. Takav život je opterećen strahom, prazninom i nesigurnošću.

Tašta osoba ima vrlo nizak nivo samopoštovanja. Kao i nedostatak istinskog samopouzdanja i osjećaj nedostatka autentične ljubavi prema sebi.

U osnovi taštine nalazi se emocionalna nezrelost i fiksiranost na ego.
Sve ovo se bazira na djetinjem shvaćanju ljubavi, prihvaćanja, svijeta i društvenih odnosa.


Zašto je taština “poslastica za ego”?

Kada tašta osoba osvaja druge ljude, dobiva njihove komplimente i divljenje, ona “procvjeta”. Osjeća se kao da je na sedmom nebu. Ti uzbudljivi, ekstatički osjećaji moći, osobne vrijednosti i prihvaćenosti dižu njen ego u nebesa. Osjećaj osobnog trijumfa je uzbudljiv kao droga. Osoba lako postaje ovisna o tom osjećaju i teško ga se odriče.

Problem je u tome što ti osjećaji (kao i svi drugi) ne mogu trajati dugo. Kada prestanu aplauzi, divljenje i prihvaćanje, tašta osoba ostaje bez svoje duševne hrane. Tada ponovno zapada u stanje apatije, te umjerene i kronične potištenosti (distimije), koja može biti praćena povremenim epizodama očaja.


Zašto je taština “otrov za dušu”?

Tašta osoba centrirana je na svoj ego i grčevito se drži svojih ego predstava. Ovo sprečava njen prirodan duševni kapacitet da se razvija i dosegne krajnji cilj osobnog (i duhovnog) razvoja, a to je sloboda od ega. Sloboda od ega ne znači gubitak ega, nego distanciranje od njega. Odnosno, svijest da ego postoji, ali da nije suštinska odlika njenog identiteta. Ego je samo filter kroz koji promatra sebe, druge i svijet.

Ego je dječja tvorevina, s kojom se tašta osoba pretjerano identificirala tijekom razvoja. Ego se sastoji od niza kulturnih i obiteljsko uvjetovanih vrijednosti, uloga i identiteta.

Tašta osoba je emocionalno i psihološki nezrela.

Ako želi psihološki odrasti, tašta osoba trebala bi postati psihološki nezavisna od mišljenja drugih. Tek kada prestane biti psihološki i emocionalni ovisnik o pohvalama (ili kritikama) postati će zaista sretna i osjećati će unutrašnji mir.

Unutrašnji mir je pokazatelj da je osoba sazrela i da se na mjestima gdje su nekada bile njene unutarnje boli i konflikti, sada nalazi mir koji je posljedica njenog sazrijevanja i posljedično, mudrosti.

Uredi zapis

04.08.2024. u 14:48   |   Komentari: 100   |   Dodaj komentar

Da li biste oprostili nevjeru?





Link

Link

Link



MUČI VAS ZRNO SUMNJE? PREPOZNAJTE ZNAKOVE NEVJERE I TO ODMAH.

1.Nešto se promijenilo u prehrani

Vaš partner odjednom je promijenio prehrambene navike. Od strastvenog ljubitelja tjestenine, koju je jeo na kilograme, pretvorio se u obožavatelja sushija. Ili je počeo uživati u profinjenim delikatesama koje jede u malim zalogajima. A može biti i obratno. To može značiti da je netko osvojio njegovo srce "preko želuca". Ili da osjeća potrebu da smršavi.

2.Novi hobi

Odjednom se pojavio interes za novi hobi. Za uzgajanje bonsaija, fotografiju, enologiju. I počeo je odlaziti na tečajeve nekoliko puta tjedno. Naravno, njegovi instruktori na tečaju su vrlo strogi. I zahtijevaju od polaznika da za vrijeme predavanja (koja traju jako dugo) imaju isključene mobitele.

3.Pojavljuju se stari prijatelji

Kakva slučajnost i iznenađenje! Prijatelji za koje niste ni znali da postoje ili već godinama nisu dali glasa od sebe, odjednom izranjaju na površinu.
I pozivaju vašeg partnera na vikend u planinama. Ili u neku drugu vrstu avanture za koju on dobro zna da vas ne zanima. Naravno, nema ni govora o tome da odbije takav poziv, jer bi izgubio ili uvrijedio prijatelja.

4.Pošten i čist kao suza

Vrlo je drzak. Hoda po kući i glasno izjavljuje kako je "on drugačiji, naivan i pošten i kako se ne snalazi u ovom svijetu punom laži i prevara". I kako on ne zna lagati i zato uvijek govori istinu, čak i kada to nije u njegovu interesu. No, prije nego što ničice padnete pred tim idealom poštenja i čistoće, imajte na umu da napadno razmahivanje vlastitim poštenjem i iskrenošću skriva želju da se stvori privid pouzdanosti.

5.Nove sportske aktivnosti

Odlučio se upisati u teretanu koja je rezervirana za aktivnosti kao što su boks, kung fu ili dizanje utega. Sve to ima za cilj pumpanje i definiranje mišića. Naravno, to ne mora biti laž, ali želite li biti sigurni, strpite se nekoliko mjeseci. Ako i nakon tog vremena njegovi bicepsi budu i dalje imali čvrstoću kikiriki maslaca, znači da se posvetio drugoj vrsti gimnastike - onoj koja neme veze s izgradnjom mišića.

6.Prazni džepovi

Prije vam je išlo na živce što ste, prije stavljanja rublja u perilicu, iz njegovih džepova morali vaditi hrpe kovanica, upotrijebljene papirnate rupčiće i zgužvane račune. A sada ništa, nema ni jednog papirića, niti jednog centa - džepovi su mu čisti kao suza! Razlog može biti to što računi iz trgovina ili kafića, karte od sredstava javnog prijevoza ili tiketi iz bankomata imaju podatke o datumu i vremenu, koji mogu biti "osjetljivi" i dovesti ga u nezgodnu situaciju.

7.Novi kućni ljubimac

Sada vas je troje: vi, on i pas kojeg je nedavno kupio. To je navodno san koji je imao od djetinjstva i sada se požrtvovno brine o svom ljubimcu. Hrani ga, tetoši, vodi veterinaru, a u šetnju po nekoliko puta dnevno. Bila kiša, vjetar ili snijeg, ništa ga u tome ne može spriječiti. Uzima uzicu i svoj mobitel i s uzdahom kaže: “Što ćeš, pas je i obaveza a ne samo zabava!”

8.Svjež dah

Kad se vraća kući, odjednom ima izrazito svjež dah. Kao da je zasićen mentolom koji, u obliku žvakaćih guma ili bombona neumorno žvače na povratku kući. To je lijepo, no zanimljivo je da ujutro nema nikakvih problema da vas poljubi s ustajalim, noćnim zadahom. Dakle, odakle onda ta briga za svjež dah? Mogući odgovor je - da neutralizira mirise i okuse druge osobe.

9.Tajne partnerovog automobila

Suvozačko sjedalo na kojem inače vi sjedite pomaknuto je unatrag. A vi jedva da imate metar i šezdeset i pet. I to zajedno s najvišim potpeticama. Sve vratite na mjesto i pratite hoće li se to ponoviti. Ako se ponovi, slobodno zamislite mračna parkirališta, skrivene šumarke i livade po kojima vaš partner luta. I nije sam.

10.Čudo osvijetljenog mobitela

Bio je tako ponosan na omiljenu pjesmu koju je postavio kao zvono za pozive ili poruke na mobitelu. No već neko vrijeme zvuk je nestao. Njegov mobitel samo zasvijetli u tišini. Isključio je zvučni signal, ali ne i onaj svjetlosni. I poput Batmana će skočiti da se javi čim primijeti da ste vi zaspali. Ili će iskoristiti priliku dok ide na WC ili popušiti cigaretu na balkon.

11.Novi stil odijevanja

Tjednima nije izlazio iz traperica i 'hoodice'. A sad bira odijela i, kao šlag na torti, sam pegla svoje košulje!? Za posao, tako tvrdi.
Odjednom se zasitio stare garderobe i odlučio je obnoviti. To ne mora nužno značiti da vas vara. Može biti da je samo ušao u krizu srednjih godina. Ili da se možda želi bolje iskazati na novom poslu.
No, vrlo je lako moguće da je ponovno zaljubljen. Ali ne u vas.

12.Povećana pažnja i nježnost

Moguće je da ga proganja grižnja savjesti. Kako bi ublažio taj neugodan osjećaj, poklanja vam cvijeće i parfeme. Razlog može biti jednostavno to što vas partner iskreno voli. No, ako to nikada prije nije činio (osim možda za vaš rođendan), a sada je odjednom postao krajnje nježan i pažljiv prema vama, ovo bi mogao biti znak nevjere.

13.Hitno tuširanje

Ako se po povratku kući jako žuri uskočiti pod tuš, moguće je da želi ukloniti sumnjive tragove. Ako je to činio i inače čim bi došao kući, onda je sve OK. Ali ako je to nagla promjena u njegovim navikama, trebalo bi vam upasti u oči. Jer to je vrlo pouzdan znak nevjere.


Ipak, da ne bi bilo zabune - i žene su itekako sposobne počiniti prevaru.

Tako da sve ove znakove možete početi tražiti i kod svoje drage.

Ukoliko sumnjate da više niste jedini u njezinu životu.

Uredi zapis

06.07.2024. u 21:49   |   Editirano: 06.07.2024. u 21:57   |   Komentari: 170   |   Dodaj komentar

Smijeh je lijek:)





Link

Link

Link



MUJO RJEŠAVA KRIŽALJKU:)


Luka u Španjolskoj (6 slova): MODRIĆ

Vrsta metala (4 slova): PLEH

Dio pribora za jelo (3 slova): ZUB

Žensko dijete (3 slova): ONA

Najmanji troznamenkasti broj (3 slova): 000

Mjera za težinu (4 slova): UTEG

Inicijali pjesnika Jesenjina (2 slova): PJ

Morski greben (2 slova): MG

Sestrin muž (5 slova): SAFET

Zlato (2 slova): ZL

Mjera za dragocjenost (5 slova): NOVAC

Dragi kamen (4 slova): MILI

Zajednica žene i muškarca (4 slova): STAN

Kokošji proizvod (4 slova): JUHA

Neizlječiva bolest (3 slova): KAP

Najzdravije piće (4 slova): PIVO

Telefonski poziv (3 slova): ZVR

Vrsta životinje s kućicom (3 slova): PAS

Nije gladan (3 slova): JEO

Vidi sliku (5 slova): JESAM

Svečano odijelo (4 slova): CRNO

Hladno oružje (3 slova): TOP

Mužjak vrane (6 slova): VRANAC

Kisik (1 slovo): K

Stanovnik Tirane (7 slova): TIRANIN

Doživljaj pri spavanju (3 slova): SEX

Dio kupaonice (4 slova): VODA

Biblijska lijenost (3 slova): POP

:):):)

Uredi zapis

24.06.2024. u 22:49   |   Editirano: 31.07.2024. u 0:35   |   Komentari: 170   |   Dodaj komentar

Astro kutak - kako osvajaju znakovi horoskopa:)





Link

Link

Link


OVAN

ON se ponaša kao rođeni osvajač, te ne okoliša puno, a oči mu se zacakle čim ugleda potencijalni “plijen”. Ne bira mnogo ni mjesto, ni vrijeme, zato što je isuviše nestrpljiv, pa u napad kreće istog trenutka kad vas je ugledao. Veoma je direktan, šarmantan, nasrtljiv i otvoren, a nasmijavati će vas vicevima i detaljima iz svoje biografije (posebno sportske), sve dok ne pristanete da se ponovo (još iste večeri) vidite sa njim.

ONA je također veoma direktna i uvijek spremna da zavede i osvoji onog tko joj zapne za oko. Uhvatiti će ga za kravatu (ako je nosi) ili bradu, nježno privući k sebi i reći mu uz najšarmantniji osmijeh na svijetu: “Ti si samo moj”! Ako joj se udvarač dopada, pustiti će ga da se malo “prži na tihoj vatri”, a onda će mu dopustiti da je osvoji. Ukoliko ste joj dosadni, to će vam nedvosmisleno staviti do znanja, tako da ste sa Ovnicom uvijek načisto.

BIK

ON naprosto obožava da vas odmjerava, zavodi, udvara vam se i tako vas osvaja - natenane. Obavezno će vas odvesti na ručak ili večeru u svoj omiljeni restoran gdje ga svi poznaju, izabrati će najkvalitetnije specijalitete i najbolju sortu vina, a sve vrijeme neće skidati oka sa vas, pa ćete mu na kraju jesti (makar maslinu) iz ruke. Oko vašeg stola okupiti će glazbenike koji će svirati i pjevati vaše pjesme, a od prodavačice cvijeća otkupiti će sve ruže - samo za vas.

ONA pažljivo bira kome će dopustiti da se trudi oko nje, da je zavodi i osvaja. Njegov izgled, šarm, stav, ponašanje i gentlemanski maniri neće je ostaviti ravnodušnom, ali će zato onome tko joj dosađuje umjeti tako žestoko da odbrusi, da će se i sama začuditi. Da biste se dopali ženi Biku, treba da imate puno samopouzdanja a isto toliko i novca, jer novac za nju znači da ste sposobni zaraditi i biti financijski samostalni, što izuzetno cijeni. I da pritom umijete da je zavedete - pogledom, osobito dodirom, jer ona je izrazito čulna žena, i profinjenim i luksuznim poklonima.

BLIZANCI

ON je neodoljivo zabavan, šarmantan i toliko informiran o svemu, da vam dođe da ga uzmete za ruku, odvedete kući i predstavite ukućanima kako bi i njih zadivio kao što je osvojio vas. I dok ga vi doživljavate kao potencijalnog kućnog ljubimca, on je već završio pola posla u svojoj nonšalantnoj zavodničkoj djelatnosti - dok vi nasmijani budete čitali njegovu poruku na svom mobilnom telefonu, već ćete biti u njegovom zagrljaju.

ONA izgleda kao djevojčica, a često se baš tako i ponaša, kada želi da vas zavede i osvoji. Vješto, kao kameleon, prilagođava svoje ponašanje, garderobu, pa čak i stavove (o globalnom zagrijavanju, o ozonskoj rupi ili o ponašanju Paris Hilton u zatvoru) vašim ili približno onim koji će se vama svidjeti. Flertovanje i zavođenje je sastavni dio njenog karaktera, mada brzo gubi interes kad primijeti da ste “zagrizli”. Ako joj stalno izmičete, žena Blizanac trčati će za vama.

RAK

ON se sviđa i vašoj mami i vašoj baki (o prijateljicama i sestrama da ne govorimo, kompletnoj rodbini i susjedima), a u vama prostruji divan osjećaj kad vas samo pogleda onim svojim očima odanog psića koje će vam se radovati kad god vas ugleda. Istina je, naslušati ćete se priča o njegovom djetinjstvu, bakama i djedovima, tetkama, kućnim ljubimcima i kolačima, što mu neće smetati da, dok o njima priča, zaneseno pilji u vaš dekolte. I kada sa društvom bude nazdravljao u kafiću, budite sigurni da i tada razmišlja o vama.

ONA umije sa svakim muškarcem, može lako da ga zavede i osvoji koga god poželi, samo ako to hoće. Veoma je ženstvena i brižna, izazovna, zavodljiva i puna razumijevanja u isto vrijeme, ili po potrebi: žena, majka, kraljica. Potruditi će se da uživate u pogledu na nju, isto koliko ćete uživati i dok se budete sladili tortom i kolačima koje će umijesiti samo za vas. Kada vam bude pričala o djeci svoje sestre i njihovim nestašlucima, shvatit ćete da je ona prava žena za vas.

LAV

ON će se potruditi da vas zadivi već pri prvom susretu, pričama o svojim uspjesima na školskim takmičenjima, sportskom terenu i divljenju koje izaziva u društvu, ili kod djece, njegove ili one iz susjedstva.
Ako ga kojim slučajem budete pitali koji je znak, budite sigurni da će vam odgovoriti: “A zar se to ne vidi, pa onaj NAJBOLJI?” Gentlemanski maniri i osjećaj da su svi pogledi uprti u vas kad god ste s njim, učinit će da se pored Lava osjetite kao da ste na vrhu svijeta.

ONA plijeni atraktivnom pojavom, pozom i stavom u kojem ćete prepoznati i malo glume i malo blefa, ali sve to će vam se neodoljivo dopasti i do te mjere da ćete zadivljeni slušati, čak i zveckanje njenog nakita. Svejedno da li je kosu skupila ili pustila da joj slobodno pada po ramenima, ona svoju ljupku glavicu drži tako kao da uvijek na njoj ima krunu. I to sa lakoćom, kao da je to nešto sasvim prirodno. Iako uživa u divljenju udvarača i obožavalaca, dopustit će vam da je osvojite samo ako ona procijeni da ste vrijedni njene pažnje.

DJEVICA

ON će se već pri prvom susretu potruditi da vas zadivi poznavanjem većine tema iz oblasti znanosti, ekonomije, automobilizma, građevinarstva, ali, i nekih praktičnih detalja iz svakodnevnog života. Objasnit će vam kao da je to nešto najnormalnije na svijetu da kocka leda koju je slučajno dodirnuo stavljajući je u vašu čašu, ne može biti izvor nijedne zaraze zbog njene izuzetno niske temperature. Strpljivo će vas slušati dok mu se budete jadali zbog male plaće, ropskog rada i nerazumijevanja vašeg šefa, pa ćete vrlo brzo shvatiti da će odana Djevica uvijek biti tu kada vam je potrebna.

ONA je veoma ljupka, pričljiva, pomalo suzdržana, što je čini intrigantnom za suprotni spol, često manekenski građena (pogotovo dok je mlada), pa lako zavodi i osvaja muškarce u kojima se rađa želja da je tako dragocjenu sačuvaju samo za sebe. Umije dugo i pomno da vas sluša dok joj pričate o bilo kojoj temi, a pogotovo je osjetljiva na tuđu muku i probleme, pa ćete u njoj uvek imati vjerno rame za plakanje.

VAGA

ON će se prije bilo kakvog zavodničkog poduhvata, ili osvajačkog pohoda, prije svega potruditi da mu kosa bude besprijekorno čista, a garderoba dovoljno, makar sportski, elegantna. Jer, on se neće osjećati dovoljno dopadljivim da vas zavede ako nije zadovoljan vlastitim stajlingom i odrazom u ogledalu. Uz njega, uvijek ćete se osjećati kao prava dama, a on će vam uvijek gentlemanski poljubiti ruku, pridržati kaput, otvoriti vrata od auta, poklanjati vam bombonijere i cvijeće i danonoćno i neštedimice dijeliti komplimente.

ONA je kao rođena zavodnica zadovoljna ako primijeti da već pri prvom susretu ne skidate oka sa nje, jer Vaga uživa u divljenju okoline (iako često glumi suzdržanost ili naivnost). Ona sjajno pozira u svakoj situaciji koja odgovora njenim planovima ili ciljevima. Zbog urođenog šarma, muškarce osvaja sa lakoćom, pa joj je često (pogotovo dok je mlada) neugodno kad treba da odbije nestrpljivog, dosadnog, ili nametljivog udvarača. Nedostatak dobrog odgoja i vulgarnost ne podnosi, pa često zna, na opće iznenađenje uzvratiti istom mjerom.

ŠKORPION

ON zavodi pogledom i dodirom i nema te žene koju on ne može da osvoji, samo ako to dovoljno želi. Jer, njegova želja je jača od svih prepreka, nepremostivih okolnosti i nemogućih situacija, pa će čak, ono što bi drugog ometalo, za njega biti - novi i uzbudljivi izazov. Ni njegov izgled, kao ni njegove godine, nikada nemaju veze sa njegovom moći zavođenja i osvajanja, jer Škorpion je pravi magnet za žene - dovoljno galantan, dovoljno tajanstven i dovoljno uporan, pa mu rijetko koja pripadnica suprotnog spola može odoljeti. On se začas transformira u Casanovu ili neko drugo utjelovljenje Erosa.

ONA bira, zavodi, osvaja i ide dalje, čim makar i na trenutak prestanete da zadovoljavate njene stroge (prije svega erotske) kriterije. Opasna i pronicljiva, strastvena i neumoljiva, žena Škorpion želi da muškarac koga izabere, bude njeno vlasništvo, ali, se problem javlja kada takvih muškaraca ima više od jednog. Ne zavaravajte se da ćete vi tada ostaviti nju, jer ona nikada ne čeka da bude zamijenjena ili ostavljena.

STRIJELAC

ON zaista voli da osjeti vjetar u kosi, izbledjeli jeans, brzu vožnju i radio u kolima “odvrnut do daske”, pa još kad se na putu nađe neka zgodna autostoperica, eto uzbudljive avanture ili romanse. Bez obzira koliko ima godina, muškarac Strijelac je uvijek spreman da vas zavede (makar na kratko, što njemu inače najviše i odgovara), a u osvajačke pohode najradije kreće kada je na odmoru ili kada je dovoljno daleko od svoje kuće (ma kako vam smiješno zvučalo, on, ipak, vodi računa o tome što će susjedi reći).

ONA je mladolika, vedra, elokventna, ekstravagantna i ulijeva poverenje do te mjere da se osjećate kao da je poznajete oduvijek, a njena potreba za intelektualnom polemikom vam imponira, bez obzira na nivo vašeg obrazovanja. Istovremeno, žena Strijelac vas drsko zavodi svojim prekrštenim preplanulim nogama koje nekako uvijek izbacuje u prvi plan, planira putovanje s vama, a da vas još nije dovoljno ni upoznala (to će učiniti na putu), dok vi sve to oduševljeno prihvaćate. A tko ne bi?

JARAC

ON gori od želje da sjedi u vašoj blizini, da vas samo gleda i uživa, jer će pocrvenjeti već pri slučajnom dodiru vaše kože (pogotovo dok je mlad). Ne znajući kako da vam pokaže koliko ste ga očarali, biće i nespretan i pomalo trapav, ali će njegove prave zavodničke sposobnosti doći do izražaja kada se budete dotakli bilo koje stručne teme, a pogotovo koja ima veze sa obrazovanjem, marketingom ili biznisom općenito. Tada ćete vi gledati u njega sa obožavanjem i strahopoštovanjem, potajno razmišljajući kako se ljubi.

ONA je prava vatra ispod leda, baš zato što je toliko profinjena i ženstvena, da muškarce u njenoj blizini u početku zbunjuje poštovanje koje budi u njima. Žena Jarac, bilo da nosi mini suknju (obično su vitke dok su mlade) ili podvezicu ispod romantične haljine, umije da probudi i pokrene maštu svakog muškarca, koji ima dovoljno strpljenja i upornosti da je zavede, osvoji i pobijedi njenu stidljivost.

VODENJAK

ON je toliko nonšalantan, šarmantan i ležeran, da pri prvom susretu uopće nemate osjećaj da vas zavodi, osvaja, ili radi bilo što slično. To što vam pripaljuje cigaretu, dolijeva piće u čašu, zamišljeno šuti ne skidajući pogled sa vas dok pričate (a vi ni ne znate o čemu on razmišlja), odbija pozive na mobilnom telefonu (dok vas kopka kome to neće da se javi) sve vam to godi, a da niste ni svjesni da ste se “upecali”. Na rastanku, muškarac Vodenjak vam neće ništa reći, ali ćete vrlo brzo ugledati njegovu poruku na svom mobilnom telefonu.

ONA je proračunata onoliko koliko joj je važno da ste sposobni pratiti njene ideje i način razmišljanja. Zato žena Vodenjak bira partnera sličnog po nivou obrazovanja, stavovima i ponašanju, bez obzira na uvriježeno mišljenje o njenoj ekscentričnoj prirodi i potrebi za slobodom. Njenoj taštini godi muška upornost i spremnost da sve učinite za nju (što uključuje i prilične financijske troškove), pa zato nikada ne odustajte, ako želite da osvojite ženu Vodenjaka, a ona će vam zauzvrat biti odana, naravno sve dok je s vama.

RIBE

ON ne zna kako da počne da vam se udvara, pa djeluje pomalo nespretno, što već pri prvom susretu izaziva simpatije suprotnog spola. Ako ste u većem društvu, biti će suzdržan, ali će čim ostane nasamo sa vama, preći u direktan napad i to uvijek sa stilom koji podrazumijeva pažnju, suosjećajnost i galantnost, katkad i romantičnu poeziju. Voli ljubav koju posjeduje u sebi i obožava da se ženama obraća na nježan način koji često uključuje i umanjenice u govoru.

ONA uživa u zavođenju već pri samoj pomisli na muškarca koji joj se dopada, mada će mu to rijetko (skoro nikad) priznati. Učinit će sve da vas zavede (romantična atmosfera, mirisne svijeće, seksi rublje, pogled pred kojim muškarci rijetko mogu ostati ravnodušni), a onda će vam tajanstveno dati do znanja da ste možda uspjeli da je osvojite. I tako unedogled.

Uredi zapis

17.06.2024. u 0:00   |   Editirano: 17.06.2024. u 9:04   |   Komentari: 140   |   Dodaj komentar

Sretan Dan najboljih prijatelja svima:)






Link

Link

Link


8. lipnja obilježava se Dan najboljih prijatelja, iako je prijateljstvo nešto što se može slaviti baš svaki dan. Pokažite danas svojim prijateljima koliko su vam važni.

Imati najboljeg prijatelja ili prijateljicu iznimno je važno za psihičko zdravlje, slažu se stručnjaci. Imati prijatelja znači imati pouzdan oslonac u životu i nekog tko će postojano biti uz nas i u dobru i u zlu.

Bez obzira na godine, nemojte se sramiti poželjeti najboljim prijateljima Sretan dan prijateljstva. Imajte na umu kako nije važno imate li 16 ili 60 godina. Svatko treba prijatelja.

Prisjetite se svojih najdražih sjećanja: vremena kad ste se smijali s prijateljima u školskoj kantini ili vremena kada ste sa njima dijelili svoje najskrovitije tajne, ili vremena kad vam je bilo najteže, a oni su bili tu vas utješe i podignu.

Najbolji prijatelji se razumiju, zajedno prolaze i kroz lijepe i kroz teške trenutke, a ne kaže se uzalud da se pravi prijatelj poznaje u nevolji.

Ovdje je nekoliko poznatih citata o prijateljstvu.

“Prijateljstvo je snažna sklonost dviju osoba da promiču dobro i sreću jedni drugima.” Eustace Budgell

“Pravo prijateljstvo je poput zdravlja, o njegovoj vrijednosti rijetko se zna dok se ne izgubi.” Charles Caleb Colton

“Svaki čovjek kroz život prolazi u potrazi za prijateljstvom.” Ralph Waldo Emerson

“Posadite sjeme prijateljstva; kako biste želi buket sreće.” John Evelyn

“Prijateljstvo je zlatna nit koja veže srce cijelog svijeta.” Baltasar Gracian

“Prijateljstvo množi dobro života i dijeli zlo”. Henry David Thoreau

“Prijateljstvo bez koristoljublja jedna je od rijetkih i lijepih stvari u životu.” James Francis Byrnes

“Prijateljstvo je najteže objasniti. Ne uči se u školi, ali ako ne znaš smisao prijateljstva, onda ne znaš ništa.” Muhammad Ali

“Postoji obitelj. I postoje prijatelji. A onda postoje prijatelji koji postaju obitelj.” Albert Camus

Odaberite neki od citata i uljepšajte dan svojoj najboljoj prijateljici ili prijatelju.

Tu su za vas 365 dana u godini, kao druga obitelj, upamtite to.

Uredi zapis

08.06.2024. u 14:10   |   Editirano: 05.08.2024. u 2:13   |   Komentari: 190   |   Dodaj komentar

Kako otpustiti i prigrliti promjenu?





Link

Link

Link


Nije jednostavno otpustiti nekoga do koga nam je stalo.

Naši bliski odnosi dio su našeg identiteta, a gubitak jednog takvog odnosa može nas gurnuti u tugu. Opraštanje od važne osobe u našem životu može se činiti kao gubitak dijela sebe. Pogotovo kada se radi o osobama sa kojima smo proveli velik dio života.

Jedna od najtežih stvari u životu je otpustiti nekoga posebnog.

Mislimo li da je vrijeme da se rastanemo s nekim u svom životu?

Postoje uobičajeni znakovi da bismo to trebali učiniti i načini kako se odvažiti, preboljeti, izliječiti se i krenuti naprijed.

1. U vezi više ne osjećamo svoje pravo ja

Nismo u dobrom kontaktu sa sobom. Možda smo postali pesimističniji, prestali raditi stvari zbog kojih se osjećamo dobro ili smo se udaljili od važnih prijatelja.

2. Ne gledamo se oči u oči

Isti argumenti, frustracije ili neslaganja ponavljaju se uvijek iznova. Moglo bi se činiti nemogućim riješiti probleme koji se ponavljaju, komunicirati kroz neslaganja ili razgovarati o korijenu problema.

Veza je prestala rasti i osjećamo se zaglavljenima u beskonačnoj petlji sukoba. Možemo se naći zarobljeni u ovom ciklusu s tvrdoglavim prijateljem, članom obitelji ili nefleksibilnim partnerom.

Odnosi nas mijenjaju, ali osobni rast trebao bi biti pozitivan. Zapitajmo se sviđa li nam se, duboko u sebi, tko smo s ovom osobom.

Ako se ne prepoznajemo ili smo nezadovoljni smjerom svog života, to je znak da nam veza ne pristaje.

3. Postoji nedostatak emocionalnog povjerenja

Ne osjećamo se sigurno u blizini partnera jer on koristi naše ranjivosti kao oružje, prekoračuje jasne granice ili obara naše ideje. Osjećaj da moramo skrivati dijelove sebe kako bismo zaštitili svoje emocionalno stanje snažan je znak toksične veze.

Dobri odnosi čine da se osjećamo dovoljno ugodno da budemo ono što jesmo.

4. Previše je izgovora

Možda njihovo loše ponašanje opravdavamo time što im je teško na poslu ili su u teškom odnosu s roditeljima. Bez obzira na razlog, uvijek postoji lažno opravdanje za takvo ponašanje.

Važno je upamtiti da bez obzira kroz što prolazi naš partner ili prijatelj, ne zaslužujemo postati vreća za boksanje zbog njihovih frustracija. Ako ta osoba ne nauči bolje postupati s nama čak ni u teškim vremenima, vjerojatno nije pouzdan ili zdrav partner.

5. Osjećamo se iscrpljeno

Tijelo nam je napeto od stresa i prije nego što vidimo tu osobu ili je aktivno pokušavamo izbjeći. Kad provodimo vrijeme s tom osobom, to je zamorno, osjećamo se emocionalno i fizički iscrpljeni. Nakon što je susret gotov, dolazi do mentalne iscrpljenosti.

Ova iscrpljenost može se prenijeti na druga područja našeg života. Možda se osjećamo nemotiviranim za rad, borimo se za stvaranje drugih zdravih odnosa ili imamo tjeskobe koje ometaju našu svakodnevnu rutinu.

Ako se osjećamo tako nesretno, možda ćemo se morati distancirati od veze, kao oblik brige o sebi.

6. Pogrešno smo posložili prioritete

Ponekad je razlog zašto je teško pustiti nekoga taj što se slažemo s njim, ali su nam prioriteti neusklađeni.

Veze zahtijevaju davanje i uzimanje, ali ako se nađemo u situaciji da žrtvujemo svoje životne ciljeve, prioritete ili vrijednosti, možda ćemo morati ponovno procijeniti vezu.

Bilo da se radi o romantičnoj vezi, poslovnom partnerstvu ili prijateljstvu, otpuštanje nas može osloboditi da slijedimo ono zbog čega osjećamo svrhu.

7. Uzrokuju nam nisko samopoštovanje

U nezdravoj vezi netko bi nas mogao omalovažavati kako bi se osjećao bolje. Često omalovažavanje naših uspjeha, emocija i težnji može utjecati na naše samopouzdanje i posijati nesigurnost u našu vlastitu vrijednost.
Ako nas sruše negativne misli temeljene na našoj vezi, nešto moramo promijeniti.

8. Ne ispričavaju se

Kada netko odbija preuzeti odgovornost za svoje postupke, to pokazuje nedostatak međusobnog poštovanja i samorefleksije. A ako partner izvrće priču kako bi glumio žrtvu, to bi mogao biti znak emocionalnog vampira.

Ovaj oblik gaslightinga uzrokuje da sumnjamo u vlastita iskustva, zbog čega je teško znati kada se treba zauzeti za sebe.

9. Ne izražavaju zahvalnost

Nema ničeg lošeg u želji da se osjećamo cijenjenima, to čini da se vidimo prepoznatima i neophodno je za izgradnju osjećaja povezanosti i pripadnosti u našem osobnom i profesionalnom životu. S prijateljima, romantičnim partnerima ili kolegama na poslu, koji ne cijene ono što činimo za njih i ne izražavaju zahvalnost, to djeluje kao poniženje i izaziva ljutnju.

10. Postoji stalna ljubomora na naše kvalitete ili postignuća

Odnosi u kojima postoji međusobna podrška slave našu vanjsku i unutarnju ljepotu, naše kvalitete i naše životne pobjede.

Crvena zastava pojavljuje se u vezi, kada se naš uspjeh suoči s ogorčenošću, ljubomorom ili ljutnjom. Zamislimo kolegu ili pretpostavljenog, koji nam zavidi na dobrom učinku, prijatelja ili člana obitelji koji mrzi našu karijeru ili partnera koji obeshrabruje naš osobni rast.

S vremenom bismo mogli ući u začarani krug u kojem njihove negativne emocije ometaju naše ciljeve, nova iskustva ili profesionalne prilike.


***


Navodim link na izvor teksta koji je u sadržaju posta.

https://www.betterup.com/blog/how-to-let-go-of-someone/


Vanjski glazbeni linkovi su slijedeći:

Coldplay and Selena Gomez - Let somebody go

Keith Urban - You'll think of me

Taylor Swift - I bet you think about me


Ovdje sam rastanke pokušala prikazati najprije kroz jedan duet.

Pa u drugom linku iz muškog kuta, pa u trećem iz ženskog.

Što se slika odnosno gifova tiče, oni predstavljaju scene iz prvog videoclipa.

Napominjem da tema nisu samo partnerski ili ljubavni rastanci.

Uredi zapis

25.04.2024. u 18:36   |   Editirano: 28.06.2024. u 6:56   |   Komentari: 110   |   Dodaj komentar

Što je ljubav?



Link

Link

Link


Iako se u dobu Interneta i povećane komunikacije među ljudima mnogima čini kako je danas lakše nego ikad naći idealnog partnera, istraživanja pokazuju da nove generacije u vezama imaju sve manje strpljenja te sve češće ispoljavaju strah od vezivanja.

Ovi obrasci ponašanja nerijetko završe prekidom ljubavne veze ili razvodom braka koji ostavljaju duboke emocionalne posljedice i pitanja poput:

Gdje sam ovaj put pogriješio/la?

Zašto uvijek biram pogrešnu osobu?'

Psiholozi tvrde da ne postoje univerzalni odgovori na ova pitanja, te da se tajna sretne veze i trajne ljubavi krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze.

Jedan američki psiholog, koji se godinama bavi izučavanjem fenomena ljubavi i sretnih veza, kliničkim je istraživanjima dokazao kako većina ljudi u toku života zaista pronađe svog idealnog partnera, no ne i način kako da tu ljubav održi.

Prema rezultatima njegovih istraživanja, istinska ljubav ima pet faza, a glavni problem se nalazi u tome što većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće.

Pet faza ljubavi


1. Zaljubljivanje

Početna faza veze ili zaljubljivanje je uvijek divna, posebno zbog silnih hormona sreće koji nas preplave kad pomislimo na voljenu osobu. U ovoj fazi naša su tijela pod uticajem dopamina, oksitocina, serotonina te estrogena i testosterona, a svako od nas je barem jednom u životu iskusio ovaj jedinstveni osjećaj.

U ovoj fazi veze smo skloni da partneru pripisujemo samo najbolje osobine i ubijeđeni smo da će upravo ta osoba ispuniti sve naše želje i očekivanja koja prethodni partneri nisu mogli.

Osjećaji su intenzivni do te mjere da većina parova smatra da će tako ostati zauvijek.

2. Život u paru

U ovoj fazi veze, zaljubljenost u partnera se produbljuje, mnogi se odlučuju na brak ili zajednički život, te prave planove za budućnost. Dosta parova se u ovom periodu odluči imati dijete i zasnovati porodicu.

Povjerenje u partnera i vašu ljubav u ovoj fazi raste, pa se parovi često odlučuju i na zajedničke investicije.

Što se tiče seksualnog života, u ovoj fazi najčešće prestaje biti tako intenzivan i neobuzdan, no i dalje je veoma aktivan. Osjećamo se sigurno, voljeno i ispunjeno te mislimo da naša ljubav može preživjeti sve.

3. Buđenje od iluzija

U trećoj fazi ljubavi koju psiholozi zovu i fazom razočaranja dolazi do tzv. buđenja od iluzija koje smo imali prema partneru. Ova faza može početi iznenadno, pokrenuta nekom konkretnom neugodnošću od strane partnera, ali i postepeno, spoznavajući činjenicu da voljena osoba nije tako savršena kako smo mislili.

Svi smo ljudska bića s vrlinama i manama, te je ova faza sasvim normalna i do nje dolazi u svakoj vezi ili braku.

Ipak, većina brakova i veza upravo ne preživi ovu fazu.

Faza razočaranja u partnera je prožeta mnogim osjećajima. Ne osjećamo se voljeno i sigurno kao nekad, čeznemo za zaljubljenošću s početaka veze, partneru zamjeramo na promjenama u ponašanju te gomilamo nezadovoljstvo i osjećaje ljutnje. U ovoj fazi se, izbjegavajući konflikte, nerijetko i fizički udaljavamo od partnera, što ostavlja posljedice na intimnost među partnerima i na seksualni život.

Ipak, psiholozi tvrde da ovo emocionalno otriježnjenje ne mora značiti kraj veze ili braka, te da nam zapravo može pomoći da prvi put racionalno sagledamo partnera kao ljudsko biće, te shvatimo da i sami nismo savršeni.

Osnovna stvar na koju ne smijemo zaboraviti je komunikacija. Iskrenost i obostrano priznavanje vlastitih grešaka, detektiranje problema i pronalazak najboljeg rješenja su ključ opstanka veze i ljubavi.

4. Stvaranje trajne ljubavi

Partneri čija veza preživi treću fazu mogu biti sretniji nego parovi u fazi zaljubljenosti.

Ako se pitate kako, psihologija ima spreman odgovor: Suočavanje s problemima i stvarima koje nam donose bol i konflikte čine nas odlučnijima i samouvjerenijima, a partnera napokon doživljavamo kao individuu koja također ima vlastita očekivanja i poimanje života u paru.

U ovoj fazi nerijetko uviđamo da smo naša očekivanja od sadašnjeg partnera povukli iz prethodnih veza, a možda čak i iz djetinjstva.

A kad bura prođe, nema ničeg boljeg od partnera koji vas voli upravo kakvi jeste. Na ovaj način raste i naše samopouzdanje, pa uz partnerove, naučimo bolje prihvatiti svoje mane te cijeniti svoje vrline.

5. Ljubav koja mijenja svijet

U momentu kad konačno prebrodimo sve nesuglasice i uspostavimo snažnu, neraskidivu povezanost s osobom koju volimo, tada smo spremni i da mijenjamo svijet oko sebe. Sa partnerom možemo čak i poduzimati zajedničke projekte koji mogu ostaviti traga u svijetu.

Svi smo nekad u životu čuli za pojam ljubavi koja daje primjer drugima. Ukoliko vaša ljubav može poslužiti kao takav primjer i dati nadu onima koji se osjećaju izgubljeno i usamljeno, vaša ljubavna misija je uspjela.

Studije su također pokazale da sretni i zaljubljeni parovi žive duže, jedu zdravije i spavaju bolje od samaca i parova koji su često u konfliktu.

Na kraju svega možemo zaključiti da život udvoje zaista može biti divan, posebno ako ljubav baziramo na neprolaznim vrlinama kao što su iskrenost i poštovanje.

Uredi zapis

09.04.2024. u 16:55   |   Editirano: 09.04.2024. u 17:42   |   Komentari: 100   |   Dodaj komentar

Čemu služi žena na ovom svijetu?:)




Link

Link

Link


Bog je napravio ženu šestog dana, radeći prekovremeno.

Tada je došao anđeo i upitao ga: “Zašto toliko vremena trošiš na nju?”

Bog odgovori: “Jesi li vidio što sam joj sve dao, specifikacije prema kojima je oblikujem?”

“Ona mora znati prati, ali ne smije biti od plastike, treba imati više od 200 pokretnih zglobova, svi moraju imati mogućnost promjene, i da pritom svaka dijeta funkcionira, treba imati krilo za najmanje četvero djece. U isto vrijeme treba imati poljubac koji može izliječiti sve - od ozlijeđenog koljena do slomljenog srca. Pritom sve to što radi treba raditi sa samo dvije ruke.”

Anđeo se začudio svim tim vještinama: “Sa samo dvije ruke? Nemoguće!”

“I ovo je samo standardni model”, nadoda Bog.

“To je puno posla za jedan dan. Odmori se, pa je sutra dovrši.”

“Ne želim”, usprotivio se Bog.

“Gotovo sam završio ovo biće koje je mom srcu tako drago”, reče.

I nastavi: “Kad se razboli, sama se izbori za ozdravljenje, i može raditi 18 sati dnevno.”

Anđeo se približi i dotakne ženu, pa reče: “Bože, zašto si je napravio tako mekanu?”

“Jest, mekana je”, odgovori Bog, “ali napravio sam je i da ima snagu. Nećeš vjerovati što sve može izdržati.”

“Može li misliti?” upita anđeo.

“Ne samo da može misliti već može i surađivati i dogovarati se.”

Anđelu nešto privuče pažnju, i dotakne ženino lice.

“Bože, izgleda da ovaj model ima jedan propust. Nisam li ti rekao da previše toga stavljaš na nju”, reče on.

“Nije to nikakav propust - to je suza”, ispravi ga Bog.

“Čemu to?” upita anđeo.

A Bog mu odgovori: “Suza je njezin način da izrazi svoju tugu, svoju ljubav, samoću, bol i ponos.”

Ovo se je jako dojmilo anđela. “Ti si genijalac, Bože, na sve si mislio. Žena je sjajno biće!!!”

“Da! Žena ima zadivljujuću snagu.”

“Ona podnosi poteškoće, nosi tugu, ali zna i za sreću, za ljubav, za svoje mišljenje. Smije se kad želi vrištati. Pjeva kad želi plakati. Plače kad je sretna. I smješka se kad je nervozna. Bori se za ono u što vjeruje. Ona je protiv nepravde. Ne priznaje “ne” kao odgovor ako postoji drugi i bolji način za rješenje. Daje sve od sebe za svoju obitelj. Ona prati prijateljicu k liječniku. Žena voli bez granice.”

“Ona plače kad joj djeca dožive nešto novo u životu, i raduje se dobroti svojih prijatelja. Ona se veseli kad čuje za neko rođenje ili za vjenčanje. Srce se njezino slomi kad čuje za smrt drage osobe. Ona duboko tuguje za izgubljenim voljenim bićem.”

“Ali jaka je i kada naizgled nema ničega za što bi se borila. Žena zna da jedan poljubac i zagrljaj može izliječiti slomljeno srce.”

“Ipak, žena ima jednu grešku - Ona zaboravi koliko vrijedi.”

Uredi zapis

16.03.2024. u 15:39   |   Editirano: 05.08.2024. u 3:58   |   Komentari: 160   |   Dodaj komentar

Sretno Valentinovo svima na Iskrici:)

Uredi zapis

14.02.2024. u 16:42   |   Editirano: 05.08.2024. u 4:02   |   Komentari: 70   |   Dodaj komentar

Ljubavni zapleti i raspleti






Link

Link

Link


Imate li možda tajnu ovisnost (ili ne tako tajnu, jer ovdje nema osude) o romantičnim komedijama? Ispostavilo se da za to postoji i dobar razlog. Rom coms ne utječu samo na to da se osjećate dobro, nego su i dobre za vaše zdravlje. A tu su i znanstvena istraživanja koja to potvrđuju.

Potencijalni par susreće se po prvi put i tu su ona zainteresirana ili zbunjena osmjehivanja i pogledi i vaši neuroni se aktiviraju dok tumačite scenu. Govor tijela glumaca određuje kako ćete interpretirati prizor. Je li to ljubav na prvi pogled, samo žudnja ili tek simpatija?

Ti prvi neugodni ili drski razgovori i živahni dijalozi nisu samo šaljivi, dobri su i za zdravlje vašeg srca. Iskreno, duboko i opušteno smijanje može sniziti vaš krvni tlak jednako kao i vježbanje. I zapravo sagorjeti kalorije, čak 40 kalorija svakih 10 minuta.

Kako vam se likovi počinju sviđati i pomalo se zadubljujete u njihovu priču, centar za empatiju u vašem mozgu se aktivira.

A hormoni, uključujući dopamin, serotonin i oksitocin sada kolaju vašim sustavom, pojačavajući reakciju dobrog osjećaja, tako da se možete poistovjetiti i osjećati kao da se sami zaljubljujete. Možda ćete čak osjetiti leptiriće u trbuhu i ubrzat će vam se otkucaji srca.

Studije pokazuju da kada glavni junak i junakinja samo ovlaš dotaknu jedno drugom ruku, a kamoli što više, područje vašeg mozga koje tumači taktilnost ili dodir može zasvijetliti i aktivirati se.

Ali, tu je i onaj dio filma gdje dolazi do neugodne strane zapleta. Romantične komedije koristit će se sukobom (možda čak dođe i do prekida) da privuku i zadrže vašu pozornost.

Sada se potpuno poistovjećujete sa likovima dok vam je pamćenje potaknuto da razmislite o vlastitim romantičnim zapletima i raspletima. Zanimljivi trenuci priče mogu se utisnuti u vaš um, omogućujući vam da se prisjetite dijaloga i prizora kad god poželite. A to je proces koji može poboljšati vaše dugoročno pamćenje.

Sretni raspleti su obilježje dobre romantične komedije, a kad su svi problemi riješeni, ostajete puno boljeg raspoloženja, a osobito zbog naleta endorfina izazvanog humorom. Ugodan završetak također topi sve hormone stresa. Zapravo, studije su pokazale da gledanje romantične komedije prije spavanja može spriječiti nesanicu.

Uzburkavanjem vaših osjećaja pomažu vam i da razmislite o svojim osobnim problemima, gledajući filmske likove kako rješavaju svoje probleme i pronalaze pozitivne ishode. Ovo vam zapravo može pomoći u poticanju katarzičnog oslobađanja vlastitih osjećaja, koji bi možda ostali i dalje potisnuti.

Zato kinoterapeuti (da, imaju doktorat i sve ostalo) smatraju ove filmove tako korisnima: zapleti i raspleti mogu otključati oslobađajuće reakcije koje bi inače ostale i dalje zakopane u vašoj podsvijesti.

Jedna je studija čak otkrila da je veća vjerojatnost da će parovi koji su zajedno gledali romantične komedije, a zatim i razgovarali o njima ostati zajedno i biti par najmanje još tri godine kasnije.

Dakle, nema potrebe da se branite ili da vam je neugodno zbog vaše sklonosti gledanju romantičnih komedija, pokazuje se da je to dobro za vas. Sada imate sve isprike koje trebate za gledanje ovakvih filmova u bilo kojoj prilici.

Uredi zapis

28.01.2024. u 13:23   |   Editirano: 11.06.2024. u 7:04   |   Komentari: 210   |   Dodaj komentar

Udvaranje i zavođenje





Link

Link

Link


Kako zavode žene, a kako muškarci: Neverbalni znakovi

Sjećate li se čime vas je u prvom trenutku privukla neka osoba koja vam se sviđa?

Vjerojatno to nije nešto što je ta osoba govorila (iako je i to važno), nego način na koji je hodala, stajala, izgledala, gledala vas, kretala se i govorila. Ovdje neverbalni znakovi igraju veliku ulogu.

Postoji niz signala kojima se oba spola služe da bi privukli ljubavne partnere. Kod osoba koje ulaze u društvo sa suprotnim spolom dolazi do nekih fizioloških promjena. Mišići se napinju i povećava im se tonus, u želji da se pripreme za ostavljanje utiska, prsa se izbacuju, trbuh se automatski uvlači, tijelo se uspravlja. Idealna prilika za promatranje takve pojave pruža se kada muškarac i žena dolaze jedno drugome ususret.

Žene obično održavaju kontakt očima češće i duže nego muškarci. No, one su manje sklone netremice gledati nekoga u oči (zuriti) i češće prekidaju takav kontakt očima. Muškarci rjeđe uspostavljaju kontakt očima, ali kad ga uspostave skloniji su zurenju. Kod oba spola dolazi i do širenja zjenica, zbog čega oči izgledaju veće ili blistavije.

Žene se ugodnije osjećaju dok drugu osobu gledaju u oči nego muškarci. Pogledom žene najčešće pokazuju svoju ljubaznost i receptivnost, dok muškarci pokazuju svoju aktivnost, status i dominaciju. Žene prilaze bliže sugovorniku i više im se sviđa razgovor kada stoje ili sjede pored nekog. Muškarci više vole razgovarati licem u lice. U razgovoru muškarci su skloni nagnuti glavu i tako slušati što druga osoba govori. Muškarci su dok slušaju drugu osobu skloniji uputiti joj povremene poglede.

Žene su vještije u izražavanju emocija svojim licem, te u interpretaciji izraza lica drugih ljudi. Također žene se češće smiješe nego muškarci, i više im se sviđaju osobe koje se smiješe. Kod čitanja neverbalnih znakova, većina istraživanja pokazuje da su žene uspješnije u njihovom razumijevanju. One su osjetljiviji komunikatori, pridaju komunikaciji veću važnost i zbog toga daju veći dijapazon neverbalnih signala nego muškarci.

Muške zavodničke kretnje

Slično poput muških pripadnika životinjskih vrsta, muškarci pokazuju znakove dotjerivanja kada im se približavaju žene. Povrh već spomenutih automatskih i fizioloških reakcija, on će uspraviti vrat i popraviti kravatu. Ako ne nosi kravatu, popraviti će ovratnik, otresti "prašinu"s ramena ili namjestiti košulju. Dotjerat će kosu u red ili provući ruku kroz kosu.

Najagresivniji znak zavođenja je palac zataknut za pojas koji naglašava donji, genitalni dio tijela. Tijelom će se okrenuti prema njoj, iskoračiti i gledati je u oči nešto dulje nego što je to prirodno. Često stoje s rukama na bokovima jer taj položaj naglašava njihovu fizičku snagu. Kada sjedi ili se naslanja na zid, raširit će noge da bi naglasio prepone.

Ženski zavodnički signali

Žene se koriste istim osnovnim kretnjama koje upućuju na njihovu privlačnost kao i muškarci, uključujući popravljanje kose, glađenje odjeće, stavljanje ruke na bokove, produljen intimni pogled. I one znaju zataknuti palce za remen, iako je to kretnja muške agresivnosti, ali je izvode tipičnom ženskom vještinom, samo jedan je palac zataknut za remen ili viri iz džepa ili je vidljiv na ručnoj torbici.

Zabacivanje glavom tako da kosa padne preko ramena ili da pramenovi ne prekrivaju lice. Smatra se da ovaj poriv proističe iz želje da se istaknu oči. Zanimljivo je da tu kretnju izvode i žene s kratkom kosom.

Zapešća su odavno poznata kao jedan od najerotičnijih dijelova tijela. Žena kojoj se sviđa neki muškarac u razgovoru će otkriti zapešće i dlan.

Napola sklopljenih očnih kapaka žena pogledava muškarca i zadržava njegov pogled dovoljno dugo da on zamijeti kako je brzo pogledala u stranu. To je onaj slatki osjećaj da potajice gledaš ili si potajice gledan, koji je kod većine ljudi dovoljan da razbukti strast.

Poluotvorene i vlažne usne su još jedan neverbalni signal. Usne se vlaže ili pomoću sline ili pomoću ruža i sjajila za usne. Ženine usne se povećavaju, povećava se dotok krvi u njih i zato postaju crvenije. Ruž za usne tisućama je godina poznat način kojim se želi oponašati taj proces.

Vrtnja cipele stopalom također upućuje na opušteno raspoloženje. Žena nehajno njiše nogu a stopalo se kreće iz cipele i natrag u cipelu, što muškarce može navesti da reagiraju vrlo strastveno.

Većina muškaraca se slaže da je prebacivanje noge preko noge jedan od najzavodljivijih položaja u kojem žena sjedi. Tom kretnjom se žena služi da bi privukla pozornost. Drugi signali koje žene koriste su premještanje nogu polaganim pokretima ispred muškarca i nježno prelaženje rukom preko bedara da bi se istaknula želja za dodirom.

Raskorak nogu je veći nego što bi bio da dotični muškarac nije u blizini. Bokovi imaju naglašenu ulogu pri hodanju da bi se posebna pažnja poklonila karličnom području. Neke žene njišu bokove u hodu vrlo očito, a neke suptilnije.

Milovanje cilindričnog predmeta, kao što je okretanje cigarete, prelaženje prstom po stalku čaše s pićem ili milovanje nekog drugog predmeta je isto neverbalni signal kojim se nesvjesno pokazuje što vam se događa u mislima.

Uredi zapis

25.11.2023. u 17:40   |   Editirano: 06.06.2024. u 18:16   |   Komentari: 170   |   Dodaj komentar