William Shakespeare - Hamlet ... Biti ili ne biti - to je pitanje ?

U Hamletovoj dilemi ˝Biti ili ne biti...˝ spoznaje se dvoumljenje između života i smrti. Obije odluke su mu jednako mrske- ako se odluči za život, morati će ili i dalje patiti u svojoj mučnoj pasivnosti, ili se početi boriti. Ako pak odluči umrijeti, mogao bi naći mir, ali ne zasigurno jer ne zna što ga nakon smrti čeka ...neka zemlja neotkrivena, kojoj ni jedan sa granica se putnik ne vraća,.... Okrivljuje sebe za kukavičluk, jer samim razmišljanjem o smrti gubi odvažnost ˝ Tako razmišljanje nas čini kukavcima, te srčanosti boja prirodna izblijedi sva od pustog mozganja, a važne i goleme zamisli iz tijeka svoga zato izlaze i gube ime djela.˝, koja prepušta mjesto strahu- upravo onom strahu zbog kojeg je napokon i odlučio nastaviti život. Međutim, Hamlet ne bira ni patnju ni borbu kao soluciju, već oboje. On će, dakle, nastaviti i dalje mučiti sam sebe, bjesomučno otkrivajući svoje i tuđe mane i gajeći najdublji prezir prema sebi i drugima, ali se i boriti da ispuni obećanje koje ga obvezuje i na taj način pokušati ostvariti duhovni mir.Naravno, da bi osveta, toliko važna njegovom ocu da mu nije dala ni počivati u miru donijela žuđeni spokoj Hamletu, on mora biti siguran da je njegov stric zaista kriv, što otvara novi problem, manji od prethodnog, ali ipak značajan- kakvom prijevarom navesti bratoubojicu da pogriješi u svojoj savršenoj glumi i otkrije strašnu istinu. Rješenje se krilo upravo u glumi- Hamlet iskorištava dolazak glumaca namjernika, čestih gostiju srednjovjekovnih dvorova, u palaču; sugerira im da izvedu komad nazvan ˝Mišolovka˝ napisan upravo da bi kod kralja izazvao bilo kakvu reakciju koja bi potvrdila njegovu krivnju,i strpljivo čeka. Reakcija nije izostala- uznemiren sadržajem, kralj prekida predstavu i povlači se gonjen osjećajem grižnje savjesti u svoje odaje dokazujući tako istinitost Hamletovih slutnji i optužbi duha svoga brata. Kako bi se spasio osvete, kralj šalje Hamleta u Englesku, no on se igrom slučaja vraća i u dvoboju s Leartom biva smrtno ranjen, no zadnjim snagama uspijeva izvršiti svoju osvetu i ubija kralja. Izvršivši dano obećanje, Hamlet nije postigao duhovni mir, ali se dokazao kao principijelna osoba vjerna svojim moralnim principima do samoga kraja i zbog toga je ličnost vrijedna iskrenog divljenja.

Daliborka Dušanić i Martina Magaš, IV4

Uredi zapis

23.04.2016. u 23:36   |   Komentari: 11   |   Dodaj komentar

Ne mozgaj o problemima! Traži Boga u svemu i naći ćeš ga…Ma što god nasrnulo na tvoju dušu, ostani vjeran svome Bogu u predanu jedinstvu i u jedinstvenu predanju .

Sretnih li duša koje žive jedino u Božjoj volji. Ako ti samo jednu od svojih misli jačaš u Božjoj volji, procvast će onda tisuću cvjetova u tvom srcu, a to obuhvaća njegovu svetu volju i svaki križ koji on daje tvome srcu. Kako će biti dušama koje se posve sjedine s Božjom voljom! O moj Bože, koje li nebeske miline kad se svako htijenje naše duše pretvara u najčistiju Božju ljubav! Obećali smo to i to je tako odlučeno. Zato neka najveći zakon našega srca bude – najveća čast Božjoj ljubavi. Čast te svete ljubavi jest da s očišćenim plamenom ispuni sve one koji s njom još nisu jedinstveni, kako bi svi po­stali jedno s njom.

Ne mozgaj o proturječjima života! Traži Boga u svemu i naći ćeš ga i u njemu mir svoga srca. Što god radio, neka to svjedoči o tvom savršenu jedinstvu s Bogom. I u dobru se ne prenagli, i što činiš, čini to mirnim srcem i vedrim duhom. A kad bijesni velika oluja, ne gubi nutarnji mir. Pogledaj, što su sve stvari ovoga života u usporedbi s mirom tvoga srca! Ma što god nasrnulo na tvoju dušu, ostani vjeran svome Bogu u predanu jedinstvu i u jedinstvenu predanju – Gospodin te ljubi i on želi da budeš njegova svojina. Neka te ne vodi ni jedna druga ruka i ne traži počinak ni na kojim rukama osim na rukama njegove božanske providnosti. Ne lutaj pogledom u daljinu i neka se tvoj duh i duša otvore jedino u njemu.

Tko je jedino Božja svojina, taj traži samo njega; i jer nam se Bog neprimjetno približuje u patnji kao i u radosti, on ostaje u miru usred nevolje. Zato budi Božja svojina, jedino njegova svojina. Traži samo njegovu radost, a radost stvorova samo u njemu i za njega. Naš put neka bude neprestano u Božjoj blizini jer njegova sjena je blagotvorna kao sunce.

Tvoja volja neka bez pridržaja bude jedno s njegovom. Neka se ništa ne nalazi između tebe i tvoga Boga. Svojom dušom obuhvati vječnu Providnost i njena volja neka bude zakon tvoga srca. – I budi odvažan! Ne plaši se ni pred čim, ma kako to bilo teško i gorko. Odjeni se u Krista raspetoga i ne zaboravi jedno: njegova patnja bila je njegova ljubav, neka tvoja ljubav bude tvoja patnja.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Misli – sveti Franjo Saleški”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.

Uredi zapis

23.04.2016. u 5:18   |   Komentari: 15   |   Dodaj komentar

Zabranjeno jeZabranjeno je plakati bez pouke,

probuditi se, a neznati sta sa sobom,

bojati se osobnih uspomena.

Zabranjeno je ne boriti se za ono sto zelis,

odustati od svega zbog strahova,

snove ne pretvoriti u stvarnost.

Zabranjeno je ostaviti svoje prijatelje,

ne pokusavati sacuvati zajednicke uspomene

i zvati ih samo onda kad su potrebni.

Zabranjeno je ne biti svoj pred drugima,

pretvarati se pred ljudima do kojih ti je stalo,

izigravati drugu osobu da bi te pamtili,

zaboraviti na one kojima je zaista stalo do tebe.

Zabranjeno je ne stvarati vlastitu pricu,

ne imati vremena za ljude kojima si potreban,

ne razumjeti da ono sto ti zivot daje, to i uzima.

Zabranjeno je oterati nekog s kim se nisi pomirio,

zaboraviti njegove oci i osmeh.

Zabranjeno je zaboraviti njegovu proslost i zameniti je njegovom sadasnjoscu.

Zabranjeno je ne pokusavati shvatiti druge,

misliti da je njihov zivot vredniji od tvog,

ne spoznati da svako ima svoj put i srecu.

Zabranjeno je ne ciniti stvari za samog sebe,

bojati se zivota i obaveza,

ne ziveti svaki dan kao da ti je poslednji.

Zabranjeno je ne traziti srecu,

ne ziveti zivot s pozitivnim stavom,

ne misliti da uvek mozemo biti bolji.

Zabranjeno je ne znati da bez tebe ovaj svet ne bi bio isti!

Pablo Neruda

Uredi zapis

20.04.2016. u 4:35   |   Komentari: 8   |   Dodaj komentar

Kratki susret - Pomala Karol ( La loca )Moja je baka
svako jutro
ceremonijalno proždirala
osmrtnice u novinama
i sisala četvrtine limuna
sve do kore.
Pedeset i tri godine
nakon što se od njega razvela
vidjela je kratku obavijest o njemu
stiješnjenu između Hula plesačice
i kantoneškog mrtvozornika.
Kraljevskom je gestom
pljucnula koštice
u Melmac tanjurić,
presavila gradsku rubriku
i kasnije
iskoristila zavinute novine
kako bi istrijebila
muhu.

Uredi zapis

18.04.2016. u 0:46   |   Komentari: 0   |   Dodaj komentar

Ponekad poželim malo sreće i za sebe, Da mi se bar jednom život osmijehne.Jucer popodne imao dezurstvo od 16 - 22 . Taman predao sportsku prognozu i smjestio se pred TV - kad telefon ... zovu iz firme . Decko radi do 16.00 i mora predati smjenu - dvije masine u kvaru . Odmah sam skuzio da od gledanja nogometa nece biti nista - ova dva kvara ce mi uzeti malo duze vremena da otklonim . Stigao oko 16.30 u firmu - smjenu je preuzela zgodna Slovakinja , ima 28 godina . Udata za svedjana i ima malu kcer . Dosta cesto radi prekovremeno - upravo su kupili kucu i dosta renoviraju . Dobra cura i voli zezanciju . Kad sam prosli puta imao dezurstvo a ona radila - nisam morao niti jedan put tijekom smjene doci u firmu . Ne zato sto su masine tako dobro radile - nego sto je sin od vlasnika firme ( i on suvlasnik s 15 % ) bio s njom cijelo vrijeme . Cijela firma zna za njihov " flert " - zato se ja zapisem na dezurstvo kad ona radi jer velika je mogucnost da nece zvati mene - nego sina od vlasnika . A on jedva ceka povod da dodje i bude s njom . Izvrsni direktor u sali kaze meni : nije lose biti kod kuce imati placeno dezurstvo a ne moras dolazit u firmu . Neka - On zaljubljen u nju ( ima 42 godine ), a ona to malo koristi . Tako i ovaj put - ja uzeo jednu masinu a on drugu . Sredili i pokrenuli . Njih dvoje kao dvije grlice - nerazdvojni . Ovaj kvar masine je utjecao na proces proizvodnje - tako da sam morao nadgledati dok se nije stabiliziralo . Imam 200 kuna na sat - tako da mi se ne zuri . Dosli oni do mene i mi se zapricali . Kaze ona meni : prosli put nisam te zvala a sad odmah na pocetku smjene si dosao - sta si radio kod kuce .? - Ma , nista ! Gledao nogomet i nadao se da nesto dobijem na sportskoj kladionici . Tako je vecer prosla - masina dobro radila , proces se stabilizirao i ja otisao kuci .

Pogledam sportski listic - od 13 tekmi , promasim jednu . Cardiff - Queens Park zavrsio 0 - 0 , a ja imao dvoznak 1 i 2 , sto znaci da pobjeda bilo koga odgovara - a ono nerijeseno . Tako da sam dobio nesto vise od 6000 kuna za 12 pogodaka ...

Trinaestica ?! Daje 200 000 kuna .... mozda drugi puta bude i malo vise srece . Prosli tjedan kupio novi Samsung S7 ... kostao je 5700 kuna ....taman mi ovaj dobitak to pokriva . Ulog je bio 25 kuna ....

Uredi zapis

17.04.2016. u 3:49   |   Komentari: 7   |   Dodaj komentar

Znacenje imena ...

Ime Neven je nastalo od izvedenice glagola venuti, tj onaj koji ne vene - vječno mlad. Prema nekim teorijama ime Neven potiče od istoimenog cvijeta. Ženska verzija ovog imena je Nevena. Pored ženske verzije tu je i verzija Nevenko.

Numerologija za : Neven ( 5+5+6+5+5 = 26 ) 2+6 = 8 Rezultat za : 8

Ovaj broj donosi težu sudbinu i život pun preperka koje zahtevaju veliku borbenost i istrajnost.

Uredi zapis

16.04.2016. u 2:26   |   Komentari: 7   |   Dodaj komentar

" Nek svi znaju "na staklu,
tvoje ime ispisujem...
od topline nastajes,
u studeni nestajes.
i vise te nema...
Vjerovatno si se vec umorio,
od beskrajnih putovanja
kroz misli moje,
pa si se skrio tamo,
gdje se sklopljenih
ociju dise...
Prstima po staklu saram,
ostavljam otiske svoje,
sa namjerom
nek' se zna,
nek' svi znaju
da mi nocas nedostajes....
nek' svi znaju i nek' niko ne zna...
da mi nedostajes vise
od poslednje molitve
nesrecne zene,
Vise od djecijeg pogleda
na prvo zimsko jutro...
Vise nego sto bi tvoja
slutnja otkriti mogla,
a moja ceznja i pomisliti smijela....
Rukom staklo brisem,
Odlazim da oci sklopim...
Da te sretnem...
da te grlim!!!

Uredi zapis

09.04.2016. u 2:11   |   Komentari: 1   |   Dodaj komentar

" a Ti .. bas... bas mi falis - razgovori s tobom .

Tako vec par poruka od nje - a ja takav kakav jesam . Kad okrenem list , nema vise osvrtanja . Nisam od onih koji se boje pustiti dok ne uhvate nesto drugo za sto se mogu drzati kroz zivot . Zivim zivot al´nikada na tudju stetu . Ima jedna izreka : zalosno je ne smjeti u ogledalo pogledati - a opasno s njega oci ne skidati . U zivotu je vazno kako zivis a ne koliko !

Uredi zapis

04.04.2016. u 2:31   |   Komentari: 7   |   Dodaj komentar

" BRIJANJE "

Uredi zapis

16.03.2016. u 5:11   |   Komentari: 0   |   Dodaj komentar

" zavicaj "

Uredi zapis

14.01.2016. u 3:31   |   Komentari: 67   |   Dodaj komentar

" Za Malo , Pa Izmisljena Pjesma ".Vidim te kako piješ vodu iz fontane
sa tim dječijim plavim ručicama,
ipak ne, ruke ti nisu dječije…
samo su malene,
a fontana je u Francuskoj
tamo gdje si mi napisala posljednje pismo,
na koje sam odgovorio,
ne dobivši više nikad ni glasa od tebe.

…Pisala si pisma sa suludim pjesmama o
ANĐELIMA I BOGU, veeelikim slovima,
i o tome kako si znala poznate face iz umjetnosti
i kako ih je većina spavala s tobom.
Odgovorio sam ti…, u redu je,
samo naprijed, živi sa njima,… i nisam ljubomoran
iako te ja nikad nisam dotakao, vidio….
Bila si mi blizu jedanput – u Nju Orleansu,
– par ulica daleko, ali te ne upoznah, ne dodirnuh.
… I tako si ti nastavila sa facama,
i pisala mi o facama
i, naravno, kako si provalila da ih
njihova slava više zanima nego prelijepa djevojka u njihovom krevetu
koja im se daje, a zatim se budi rano ujutru
da bi pisala, veeelikim slovima, pjesme o ANĐELIMA I BOGU.
…Rekoše nam da je Bog mrtav,
ali slušajući tebe posumnjah u to…

Možda zbog VELIKIH SLOVA.

Bile su to najbolje pjesme koje sam čitao, a da ih je žena pisala,
i sve vrijeme sam davio izdavače, urednike,
“Štampajte je, luda je možda, ali i čarobna takođe.
Nema laži u njenom ludilu.”

…Volio sam te
onako kao što čovjek može jedino da voli
ženu koju nikada nije dotakao,
kojoj samo piše, i čuva njene fotke….
Možda bih te volio i više
da su došli dani u kojima bih sjedio u nekom sobičku
i savijao pljuge, slušajući zvuke tvog piškenja u kupatilu…
ali oni nikad nisu ‘došli’.

…Pisma su bivala sve tužnija.
“Ljubavnici” su te redom odjebavali.
Malena, odgovarao sam ti,
“Ti ljubavnici sve odjebu, sve sem sebe – prije ili kasnije.”
Nije pomoglo.
Pisala si mi da imaš “klupu za plakanje”
i da je pored mosta
i da je most preko rijeke…
…Kako dolaziš do te klupe svake noći
i oplakuješ sve one koje si voljela
a koji su te povrijedili, ostavili.

Pisao sam ti – ali odgovora nije bilo.
Prijatelj mi je javio da si se ubila
3 ili 4 mjeseca, nakon toga.
Da sam te upoznao, znam da bih te povrijedio,
…ili ti mene…
Najbolje je ipak ovako.

Čarls Bukovski

Uredi zapis

12.01.2016. u 3:47   |   Komentari: 19   |   Dodaj komentar

Sacuvaj Me Boze Njene Ljubavi ...

Link

Onaj ko posmatra i otkrije osobu o kojoj je oduvijek sanjao, zna da se seksualna energija ispoljava prije samog seksualnog odnosa. Najveće zadovoljstvo nije u seksu, već u strasti. Kada je strast velika, seks dolazi da bi dovršio ples, ali on nikada nije bitan. Onaj ko je zaljubljen uvijek vodi ljubav, čak i kada to ne radi. Kada se tijela susretnu, to je samo prelivanje čaše. Mogu ostati zajedno satima, čak i danima. Mogu započeti ples jednog dana a završiti drugog, ili čak ne završiti, od tolikog zadovoljstva.
Koeljo

Sacuvaj me, Boze, njene ljubavi
koja zive rane soli, koja kaznjava i boli
izbavi me vjecnih sumnji i ljubomore
koje more, dok ne pokore

Sacuvaj me, Boze, njene ljubavi
onog ludila i strasti
sam se nikad necu spasti
sacuvaj me od ljubavi, kojoj kopni sjaj
al' mi u nju ne diraj

Kad na jednu kartu stavis, sve sto imas
kad su ti sve misli istoj slici ram
kad ne brojis da li dajes ili primas
znaci da ces ostariti sam

Kad se spusti zavjesa aplauz slijedi
al' u jednom trenu vlada mrkli mrak
u tom casu posumnjas da l' ista vrijedi
zivot cio pepeo i prah

Zivot cio samo tudji dio
da, kad pogrijesis pa zavolis
vise nego sto bi smio

Uredi zapis

28.10.2015. u 3:55   |   Komentari: 2   |   Dodaj komentar

" Za Malo , Pa Izmisljena Pjesma ".Vidim te kako piješ vodu iz fontane
sa tim dječijim plavim ručicama,
ipak ne, ruke ti nisu dječije…
samo su malene,
a fontana je u Francuskoj
tamo gdje si mi napisala posljednje pismo,
na koje sam odgovorio,
ne dobivši više nikad ni glasa od tebe.

…Pisala si pisma sa suludim pjesmama o
ANĐELIMA I BOGU, veeelikim slovima,
i o tome kako si znala poznate face iz umjetnosti
i kako ih je većina spavala s tobom.
Odgovorio sam ti…, u redu je,
samo naprijed, živi sa njima,… i nisam ljubomoran
iako te ja nikad nisam dotakao, vidio….
Bila si mi blizu jedanput – u Nju Orleansu,
– par ulica daleko, ali te ne upoznah, ne dodirnuh.
… I tako si ti nastavila sa facama,
i pisala mi o facama
i, naravno, kako si provalila da ih
njihova slava više zanima nego prelijepa djevojka u njihovom krevetu
koja im se daje, a zatim se budi rano ujutru
da bi pisala, veeelikim slovima, pjesme o ANĐELIMA I BOGU.
…Rekoše nam da je Bog mrtav,
ali slušajući tebe posumnjah u to…

Možda zbog VELIKIH SLOVA.

Bile su to najbolje pjesme koje sam čitao, a da ih je žena pisala,
i sve vrijeme sam davio izdavače, urednike,
“Štampajte je, luda je možda, ali i čarobna takođe.
Nema laži u njenom ludilu.”

…Volio sam te
onako kao što čovjek može jedino da voli
ženu koju nikada nije dotakao,
kojoj samo piše, i čuva njene fotke….
Možda bih te volio i više
da su došli dani u kojima bih sjedio u nekom sobičku
i savijao pljuge, slušajući zvuke tvog piškenja u kupatilu…
ali oni nikad nisu ‘došli’.

…Pisma su bivala sve tužnija.
“Ljubavnici” su te redom odjebavali.
Malena, odgovarao sam ti,
“Ti ljubavnici sve odjebu, sve sem sebe – prije ili kasnije.”
Nije pomoglo.
Pisala si mi da imaš “klupu za plakanje”
i da je pored mosta
i da je most preko rijeke…
…Kako dolaziš do te klupe svake noći
i oplakuješ sve one koje si voljela
a koji su te povrijedili, ostavili.

Pisao sam ti – ali odgovora nije bilo.
Prijatelj mi je javio da si se ubila
3 ili 4 mjeseca, nakon toga.
Da sam te upoznao, znam da bih te povrijedio,
…ili ti mene…
Najbolje je ipak ovako.

Čarls Bukovski

Uredi zapis

11.02.2015. u 3:55   |   Komentari: 1   |   Dodaj komentar